Pátek, 29. března 2024

ČSO zve o víkendu 4. a 5. října na Evropský festival ptactva

ČSO zve o víkendu 4. a 5. října na Evropský festival ptactva

Letošní ročník Evropského festivalu ptactva se bude u nás konat na 46 místech. Profesionální ornitologové i milovníci ptactva z řad veřejnosti si tak připomenou zázrak ptačí migrace a společně přivítají nastupující podzim.

První říjnový víkend (4. a 5. 10. 2014) je již tradičně zasvěcen Festivalu ptactva, v rámci kterého organizují pro veřejnost ornitologové vycházky do přírody, spojené s pozorováním ptáků a dalším doprovodným programem. Účastníci mají možnost získat mnoho informací jak o jednotlivých druzích, jejich životě, ohrožení a možnostech ochrany, tak o fenoménu ptačí migrace obecně. Na mnoha místech organizátoři také připravili oblíbenou ukázku odchytu a kroužkování ptáků. Pro děti jsou nachystané různé hry a kvízy s ptačí a ekologickou tématikou.

Za pozorováním ptáků se o tomto víkendu vydají lidé nejen v České republice, ale i v dalších 37 evropských a středoasijských zemích. Festival ptactva je totiž úspěšnou kampaní mezinárodního sdružení BirdLife International, jehož je Česká společnost ornitologická národním partnerem. O oblíbenosti této akce svědčí i to, že v loňském roce se zúčastnilo 65 000 lidí v 34 zemích.

Během vycházek zaznamenávají ornitologové u nás i v ostatních zemích data o celkovém počtu pozorovaných druhů a jedinců ptáků, o nejčastěji pozorovaných druzích, vzácných druzích apod. Data ještě na konci víkendu jednotlivé země zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, kterým je letos lucemburský partner BirdLife International Luxembourg Natur&ëmwelt. Výsledky letošního Festivalu si budete moci přečíst na webu ČSO.

Seznam vycházek v rámci Evropského festivalu ptactva v ČR najdete na webových stránkách ČSO http://www.birdlife.cz/festival2014.html.

V rámci Festivalu proběhne i slavnostní otevření první ornitologické pozorovatelny ČSO v Tovačově - viz samostatná pozvánka.

Kontakt

Alexandra Trublová, cso@birdlife.cz, 274 866 700

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů