Úterý, 19. března 2024

IPCC: Svět může změny klimatu zastavit, musí ale jednat rychle

IPCC: Svět může změny klimatu zastavit, musí ale jednat rychle

Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře jsou teď nejvyšší za posledních 800.000 let a boj proti prokazatelným změnám klimatu způsobeným do značné míry lidskou činností bude možná vyžadovat snížení emisí skleníkových plynů až na nulu. Píše se to v nové zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), kterou dnes v Kodani zveřejnili zástupci Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).

Závěry zprávy jsou podle zástupců UNEP alarmující, ale zároveň dávají světu naději, protože stále existuje reálná možnost oteplování planety zastavit. "Máme ještě čas, ale je ho velmi málo," uvedl šéf IPCC Rádžendra Pačaurí. "Potřebujeme pouze vůli ke změně, která, jak věříme, bude motivována znalostí a pochopením vědy o klimatických změnách," řekl dále Pačaurí.

Nově zveřejněný souhrnný 40stránkový dokument obsahuje závěry tří předchozích dílčích zpráv, které už byly publikovány dříve. To, k čemu vědci dospěli, proto není žádným překvapením. Dokument znovu a velmi naléhavě formuluje přesvědčení, že skleníkové plyny pocházející ze spalování fosilních paliv a odlesňování jsou hlavními příčinami oteplování, které vědci pozorují od poloviny minulého století. Pokud chce svět toto oteplování zmírnit či zastavit, musejí emise skleníkových plynů postupně klesat až na nulu.

"Věda promluvila. Ta zpráva je jednoznačná. Političtí lídři musí jednat, čas není na naší straně," komentoval zprávu generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Podle IPCC by do roku 2050 měla většina vyráběné elektřiny pocházet z nízkoemisních zdrojů a do konce století by se měla "téměř úplně" přestat používat fosilní paliva. Pokud se to nepodaří, hrozí, že se svět vydá na cestu nezvratných dopadů na lidi a životní prostředí, uvádí se ve zprávě. Některé dopady přitom už byly pozorovány, například vzestup hladin moří, oteplování a okyselování oceánů, tání ledovců a častější a intenzivnější vlny veder.

Představitelé panelu připouštějí, že vládám nemohou nic nařizovat. Je prý ale nad slunce jasné, že konec fosilních paliv je nutný, pokud nemá globální oteplování překročit dva stupně Celsia. To je přitom hodnota, kterou státy stanovily jako mezní, aby svět nepocítil nejhorší dopady změn klimatu.

"Stále máme možnost udržet změnu klimatu v mezích, která je zvládnutelná. Musíme se ovšem rychle začít zbavovat vysoké závislosti na ropě, plynu a uhelných dolech. Máme štěstí v tom, že to je zároveň recept, jak vyřešit stále rostoucí účty domácností za energie," řekl k nové zprávě IPCC Jiří Koželouh z Hnutí Duha.


S velmi ambiciózním plánem přišlo právě Dánsko, které summit hostilo. Do roku 2025 se hodlá zcela obejít bez spalování uhlí. "Ta zpráva mě přesvědčila, že budeme muset fosilní paliva opustit dřív, než jsme si mysleli," řekl agentuře DPA dánský ministr Rasmus Helveg Petersen, do jehož kompetence tato problematika spadá. "Čím víc ten problém naroste, tím dražší a obtížnější bude pro nás a naše děti jeho řešení," upozornil Petersen.

"Zatímco země jako je Dánsko vzaly varování vědců vážně a svůj závazek přejít na stoprocentně obnovitelnou ekonomiku do poloviny století vidí jako příležitost, Česká republika stále tápe bez jasné vize," poznamenala k tomu koordinátorka sdružení Klimatická koalice Barbora Urbanová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů