Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Škoda Electric zrenovuje trolejbusy pro Boston
Plzeňská Škoda Electric zmodernizuje 32 kloubových trolejbusů v americkém Bostonu. Hodnota zakázky na roky 2015 a 2016 je zhruba 100 milionů korun. Podnik tak navázal na svoji významnou dodávku trolejbusů z let 2004 a 2005, kdy společně s firmou Neoplan USA vyrobil tato vozidla pro Boston.

Česko má stále problémy se špatným ovzduším
Ačkoliv se loni životní prostředí v Česku oproti roku 2012 mírně zlepšilo, má stále znečištěné ovzduší, problémy se "zdravotním stavem" lesů a ubýváním zemědělské půdy. Mezi největší znečišťovatele ovzduší patří české domácnosti kvůli vytápění v kotlích. Uvádí to Zpráva o životním prostředí za rok 2013, kterou dnes projedná vláda.

Íráncům pomohou s reaktory Rusové
Rusko a Írán včera podepsaly dohodu o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v elektrárně v Búšehru. Ta je první jadernou elektrárnou v Íránu. Západ se obává, že tamní reaktor by zemi mohl posloužit jako zástěrka k případnému vývoji jaderné zbraně. Šestice velmocí, včetně Ruska, nyní jedná s Íránem o dohodě, která by omezila jeho jaderný program a zrušila mezinárodní sankce namířené proti této zemi.

O upravených plodinách mají rozhodovat státy
Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu podpořil návrh, aby o pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO) na svém území rozhodovaly samy členské země Evropské unie. Europoslanci ale změnili podobu návrhu, na které se v létě dohodly členské země EU. O definitivním textu se tedy nyní bude ještě vyjednávat.

Za 16 let může být v Česku čtvrt milionu elektromobilů
V roce 2030 by podle studie společnosti Roland Berger mohlo v Česku jezdit 250 tisíc osobních a lehkých užitkových elektromobilů. Jejich podíl na celkových ročních prodejích bude kolem 20 procent. Česko má za západní Evropou zpoždění několik let. Rozvoj brzdí omezená nabídka elektromobilů či nízký počet nabíjecích stanic. Ročně se v Česku prodají řádově desítky elektromobilů.

Zisku E.ON v Česku loni pomohlo propouštění
Provozní tržby energetické společnosti E.ON Česká republika se loni zvýšily o 471,5 milionu korun na 8,69 miliardy korun. Zisk stoupl o 599,5 milionu na 1,016 miliardy. Počet zaměstnanců firma snížila o 428 na 1132, meziročně tak ušetřila na mzdách a sociálních nákladech 261,312 milionu korun. E.ON dodává zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě elektřinu 1,2 milionu zákazníků.

Lumiusu padají tržby kvůli cenám elektřiny i počasí
Společnosti Lumius, která dodává elektřinu a plyn velkoodběratelům, za tři čtvrtletí meziročně klesly tržby o 20 procent na 5,5 miliardy korun. Podle firmy je důvodem pokles cen elektřiny a plynu a teplé počasí. "Letošní situace se nemění, ceny komodit jsou nízko a tomu odpovídají i tržby. Předpokládáme, že na konci roku budou mezi osmi a devíti miliardami," uvedl ředitel společnosti Miloň Vojnar. Loni to bylo 9,5 miliardy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů