Úterý, 19. března 2024

MŽP: Lednový termín pro novelu EIA je nereálný, hledá se řešení

MŽP: Lednový termín pro novelu EIA je nereálný, hledá se řešení

Lednový termín, odkdy měla začít platit novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, takzvaný proces EIA, je nereálný. Na dotaz ČTK to dnes připustila mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. O situaci podle ní resort s Bruselem vyjednává na nejvyšší úrovni. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dnes na Žofínském fóru upozornila, že Česko plní podmínky Evropské komise pro čerpání peněz z fondů EU v příštích letech pouze z jedné třetiny.

Novela měla podle slibu České republiky vstoupit v platnost 1. ledna příštího roku. Jednat o ní budou ve středu poslanci na sněmovním výboru pro životní prostředí, příští týden by měla jít ve Sněmovně do druhého čtení.

"Ano, již je zřejmé, že termín 1. ledna je opravdu nereálný," řekla ČTK Roubíčková. Projednání novely ve Sněmovně a její předložení do Senátu je podle ní reálné během prosince. "O těchto konkrétních termínech a vzniklé situaci tedy aktuálně jednáme na nejvyšší úrovni v EK," dodala.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ještě v říjnu na sněmovním výboru tvrdil, že věří, že se norma přijme do konce roku. Pokud by se tak nestalo, hrozily by problémy s čerpáním všech evropských fondů ve výši 100 miliard korun u projektů, které souvisejí s EIA, zejména dopravních staveb. Ohroženo je ale čerpání všech operačních programů.

Šlechtová považuje chybějící zákon za problém. "Vzhledem k tomu, že je k této legislativě opravdu spousta pozměňovacích návrhů a vzhledem k tomu, že tento zákon byl zařazen pozdě na projednávání Poslaneckou sněmovnou, tak ten zákon nebude platit od ledna 2015," řekla Šlechtová s tím, že reálnější termín je březen příštího roku.

Všechny předběžné podmínky, k jejichž přijetí se Česko zavázalo v takzvané Dohodě o partnerství, musí platit nejpozději k 1. lednu 2016. Dokud však ČR nepřijme poslední z nich, nepošle EK v rámci nového programového období ani euro.

Česká republika může v novém programovém období 2014 - 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů