Sobota, 27. dubna 2024

Úřad začne od ledna povolovat velké stavby podle nového stavebního zákona

Úřad začne od ledna povolovat velké stavby podle nového stavebního zákona

Od 1. ledna příštího roku vstoupí v účinnost nový stavební zákon z roku 2021. Některé novinky, které přináší, začaly platit již letos v červenci, další začnou platit od července 2024. Po Novém roce přinese nový stavební zákon hlavně to, že nově zřízený Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) začne podle nového zákona povolovat takzvané vyhrazené stavby, což jsou velké infrastrukturní stavby jako například dálnice nebo elektrárny. Ostatní běžné stavby, třeba rodinné domky nebo garáže, začnou stavební úřady podle nového zákona povolovat až od července.

Nový stavební zákon z roku 2021, který prosadila ještě tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO), měl od letošního července zavést státní stavební správu v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Nynější vládní koalice, která ještě v opozici nový stavební zákon kritizovala, loni prosadila roční odklad spuštění státní stavební správy. Mezitím připravila další návrh, který k letošnímu červenci zcela zrušil plánovaný Nejvyšší stavební úřad. Místo toho pokračují dosavadní stavební úřady při obcích a nově vznikl DESÚ pro vyhrazené stavby.

Jako jediný stavební úřad bude v případě povolování staveb sám posuzovat otázky ochrany veřejného zdraví namísto krajských hygienických stanic. Bude povolovat i související stavby.

Nový stavební zákon v novelizované podobě by měl zkrátit a zjednodušit stavební řízení. Umožnit to má například postup, kdy stavební úřad sám obešle ostatní dotčené úřady a získá jejich vyjádření v takzvaném koordinovaném závazném stanovisku. Toto stanovisko bude nově zahrnovat i takzvané jednotné environmentální stanovisko (JES) podle zcela nového zákona. Ten začne platit 1. ledna 2024.

Na konci by mělo být jen jedno razítko pro stavebníka. Stavební úřad by mohl také v případě potřeby vyvolat jednání s dotčenými úřady a stavebníkem. Pokud se někdo odvolá proti rozhodnutí stavebního úřadu, bude muset nadřízený úřad rozhodnout. Spis se nebude vracet na nižší úroveň.

Nový stavební zákon umožní také za stanovených podmínek legalizovat černé stavby. Aby bylo možné stavbu legalizovat, musí být v souladu s územním plánem obce či územními opatřeními, bude rovněž nutný soulad s veřejnými zájmy či požadavky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů