Pátek, 26. dubna 2024

Vyjednavači v Limě zakončí dvoutýdenní klimatickou konferenci

Vyjednavači v Limě zakončí dvoutýdenní klimatickou konferenci

Přijetí společného usnesení by dnes mělo v peruánské Limě zakončit světovou klimatickou konferenci, jejímž úkolem bylo připravit podklady pro novou dohodu o ochraně podnebí. Zástupci 195 zemí na ní dva týdny prezentovali své závazky, které mají přispět ke zpomalení růstu teploty na planetě.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek politiky vyzval, aby urychleně začali jednat a dovedli své země ke snížení emisí. V průběhu konference se však nepodařilo překonat některé neshody. Zatímco Evropská unie stejně jako dva největší znečišťovatelé USA a Čína představili své závazky, které hodlají zahrnout do dohody, k jejímuž podpisu by mělo dojít za rok v Paříži, další státy s přísliby váhají. Jsou mezi nimi například významní producenti skleníkových plynů jako Rusko, Indie či Japonsko.

Závazky, o nichž se na konferenci jednalo, by jednotlivé státy měly prezentovat nejpozději do konce března. Dodržení tohoto termínu, o jehož závaznosti se na konferenci vedly velké debaty, však neslíbily všechny země.
Pařížská dohoda má nahradit současný málo funkční Kjótský protokol z 90.let, k němuž se řada zemí nehlásí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů