Pátek, 26. dubna 2024

Vláda připravuje alibi pro podporu ČEZu skrze energetickou koncepci

Vláda připravuje alibi pro podporu ČEZu skrze energetickou koncepci

Vláda dnes po deseti letech schvaluje dlouho připravovanou aktualizaci státní energetické koncepce. Kontroverzní dokument předkládaný Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) slibuje tři nové jaderné bloky, stále otevřenou možnost prolomení těžebních limitů v severních Čechách a ignorování trendů ve vyspělých evropských zemích. Ministr Mládek splnil svůj hlavní cíl zdůvodnit údajnou potřebnost nových jaderných bloků a připravit alibi pro státní podporu ČEZu a těžkému průmyslu z kapes daňových poplatníků. Zelení vyzývají vládu, aby koncepci odmítla a novou založila na decentralizaci energetiky s využitím lokálních zdrojů.


Z přípravy koncepce byli cíleně vyloučeni energetičtí experti a asociace, které se věnují obnovitelným zdrojům a energetické efektivitě. V koncepci je sice deklarováno využívání obnovitelných zdrojů, čísla však dokazují opak: potenciál obnovitelných zdrojů je využíván jen částečně, stejně jako je podceňován potenciál energetických úspor. Velmi problematický je proto předpoklad růstu spotřeby elektřiny o 20 % do roku 2040, přičemž sama koncepce zmiňuje, že i tak průmyslová země jako Německo další zvyšování spotřeby neplánuje.


,,Namísto toho, aby Ministerstvo průmyslu podporovalo moderní řešení a zvyšování energetické efektivnosti, chce strašit hrozícím nedostatkem elektřiny a zdůvodnit nutnost urychlené realizace svých megalomanských plánů. Neblahým důsledkem opakovaného nadsazování odhadů spotřeby je přebytek instalovaného výkonu elektráren, extremně vysoký export elektřiny a pokračující devastace severních Čech," uvádí Jana Drápalová, úřadující předsedkyně Strany zelených.


MPO pokračuje v rétorice drahých obnovitelných zdrojů, přestože český solární tunel byl způsoben neschopností státu reagovat na prudce klesající náklady na fotovoltaické panely. Používá stále opakované klišé o distorzi trhu dotacemi, ačkoliv v porovnání ceny elektřiny z různých zdrojů nejsou zakalkulovány externality těžby a spalování uhlí, údajně proto, že nejsou dostatečně přesně spočítány. Do nákladů elektřiny z jádra pak nejsou jakkoliv započteny potenciální náklady státu v případě jaderné havárie, těžko vyčíslitelné jsou náklady na tisíce let ukládání jaderného odpadu, ani náklady a ekologické škody z těžby uranu, pokud stát prosadí své plány na nový důl v Brzkově.


"Úředníci na MPO, ČEZ i těžký průmysl by si konečně měli přiznat, že vývoj energetiky v Evropě jde jiným směrem, než si ve svých byznysplánech představovali. Souhlasím s autory koncepce, že budoucnost a vývoj technologií jsou těžko předvídatelné, ale právě proto bychom s dotováním stavby drahých a těžkopádných jaderných bloků neměli zbytečně spěchat. Energetické bezpečnosti domácností i regionů mnohem více přispěje rozvoj decentralizované energetiky s maximálním využitím potenciálu místních zdrojů, tedy úspor a obnovitelných zdrojů. Energetika v Evropě prochází velmi turbulentním obdobím, které není známkou krize, ale počátkem skutečné revoluce v energetice," uvádí Milan Šimoník, energetický expert SZ.


S pozdravem,

Jenda Žáček

tiskový mluvčí Strany zelených

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů