Čtvrtek, 2. května 2024

Nová okna, zateplení a další úspory - NRB pomáhá podnikatelům snižovat náklady na provoz

Nová okna, zateplení a další úspory - NRB pomáhá podnikatelům snižovat náklady na provoz

Národní rozvojová banka (NRB) nabízí podnikatelům pomocnou ruku při financování úsporných opatření pro budovy, které jsou ekonomicky nehospodárné a ekologicky nedostačující. Zájemci mohou žádat o zvýhodněný úvěr s úrokovou sazbou 1,99 % p.a. prostřednictvím programu Nové úspory energie. Z úvěru mohou podnikatelé financovat nová okna, zateplení nebo třeba nový stroj, říká Eva Baková, specialistka energetiky NRB. Součástí úvěru je také dotační složka.

Proč jste se v NRB rozhodli zaměřit právě na energetické úspory?
V NRB se dlouhodobě orientujeme na projekty s přesahem k udržitelnosti, což s úsporou energií přímo souvisí. Řídíme se sloganem "Společně financujeme lepší Česko". V Česku máme velké množství budov v nehospodárných třídách F a G. To vede k vysokým nákladům na jejich provoz, které navyšují účty jejich provozovatelům. Pokud chtějí ušetřit, musí zavést opatření spojená s úsporou energie, mnohdy dokonce vybudovat celkový energetický management budovy. Taková investice je však nákladná a většina podnikatelů se do ní sama od sebe nepustí. Tady přicházíme na řadu my. Pomůžeme vyřešit problém s financováním a zajištěním potřebných dokumentů.
NRB představila program Nové úspory energie, co zájemcům nabízí?
Program Nové úspory energie je určený pro firmy, které uvažují o projektech vedoucích k úspoře energií. Podnikatelé v rámci něj mohou zažádat o zvýhodněný úvěr s úrokem 1,99 % p.a. do výše až 90 % způsobilých výdajů na realizaci úsporných opatření. Navíc pokud se podnikatelům program povede řádně dokončit a dosáhnou plánovaných úspor energie, může podnikatel získat dotaci dosahující až 35 % z celkových způsobilých výdajů projektu.

Pro koho je určený?
Mohou o něj žádat podnikatelé a firmy všech velikostí, ze všech koutů České republiky, kromě Prahy, pro kterou existuje samostatný program ENERG.
Na co všechno mohou podnikatelé program využít?
Financování je určené pro podnikatele, kteří plánují investovat do projektů na snižování energetické náročnosti budov, a tedy primárně na opatření, která souvisejí s obálkou budovy nebo s technickým zabezpečením budov. Konkrétně se jedná o zateplení, výměnu oken nebo dveří, zastínění nebo o opatření související s vytápěním, přípravou teplé vody, ventilací, chlazením, osvětlením. Dále v rámci projektu dochází k zavádění energetického managementu, instalaci obnovitelných zdrojů energie nebo automatizaci a řízení budov.
Jaká je podmínka získání dotace?
Podmínkou je prokázání plánované úspory energie. To se dělá pomocí ověřovacího energetického posudku, který musí investor doložit do tří let po ukončení realizace projektu. Z něj musí být patrné ušetření na energiích v objemu, který byl stanoven před realizací projektu. S tímto posudkem jim můžeme pomoci v rámci našeho programu ELENA.
K čemu program ELENA slouží?
V rámci programu ELENA nabízíme podnikatelům cenově zvýhodněnou konzultaci, kde s nimi probereme jejich záměry a následně jim pomůžeme zajistit energetický posudek projektu, který povede k dosažení úspor. V rámci této podpory podnikatelům uhradíme 90 % způsobilých výdajů na vypracování energetického posudku.
Můžete zmínit nějaký konkrétní příklad podnikatele či firmy, které vaše programy pomohly?
Referencí máme mnoho a rádi je sdílíme jako příklad pro další zájemce o naše programy. Ti je mohou najít na našem webu, kde pro ně máme samostatnou rubriku Příběhy klientů. Za sebe můžu zmínit příklad investora, který renovoval svou provozovnu na dvě etapy a u obou využil náš program Úspory energie, kde byl tehdy ještě bezúročný úvěr. V první etapě se zaměřil na výměnu oken, dveří a instalaci fotovoltaiky. Tyto změny mu uspořily 30 % energií. Ve druhé etapě, která proběhla v loňském roce, pořídil tepelná čerpadla, která vedla k uspoření 73 % energie.

Jak mohou podnikatelé o zvýhodněný úvěr či podporu ELENA požádat?
Zažádat o pomoc s financováním lze využitím některého z kontaktních míst v Národní rozvojové bance nebo vyplněním žádosti o poradenství, která je dostupná na webu NRB. Žádost také přijímají všechny naše pobočky nebo je možné ji poslat na e-mailovou adresu elena@nrb.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů