Pátek, 26. dubna 2024

Cena emisních povolenek může na konci roku zdražit na 10 eur

Cena emisních povolenek může na konci roku zdražit na 10 eur

Ceny emisních povolenek by mohly na konci letošního roku atakovat hranici deseti eur, tedy asi 277 Kč. ČTK to řekl analytik společnosti Virtuse Energy Anatolij Stolbov. Současná cena je asi sedm eur (194 Kč). Dražší povolenky zvyšují cenu tzv. silové elektřiny, nízká cena snižuje motivaci podniků využívat šetrné technologie. Levné povolenky jsou tak výhodné pro uhelné elektrárny, které mají proti čistým zdrojům energie méně nákladný provoz.

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení se musí povolenky kupovat. Ekonomická krize snížila výrobu a tím i emise, takže povolenek byl na trhu nadbytek a ceny padaly. Povolenky se dosud nejdráže prodávaly za více než 28 eur, nejlevněji byly pod třemi eury.

"V našem průměrném scénáři počítáme s tím, že ceny povolenek se mohou do konce roku přiblížit deseti eurům. V nejvíce ambiciózní verzi počítáme s cenou deset eur již v létě a s cenou 12 eur na konci roku," řekl Stolbov. Podle něj bude pro vývoj cen nejdůležitější, jestli a případně v jakém formě přijme Evropská komise takzvanou tržní stabilizační rezervu.

Rezerva má navázat na takzvaný backloading, který byl v Evropě spuštěn v loni právě kvůli přebytku povolenek a jejich klesajícím cenám. Během tří let mají být jeho prostřednictvím postupně staženy povolenky na 900 milionů tun emisí. Tyto povolenky se pak mají postupně vrátit na trh v letech 2019 a 2020.

Evropská komise připravuje i dlouhodobou reformu celého systému emisních povolenek. Ta by měla podle Stolbova přesunout stažené povolenky do rezervy, protože při jejich vrácení na trh opět hrozí přebytek a cena může klesnout až k nule. "Obecně nedává smysl jejich vrácení na trh v roce 2019 a 2020, aby pak byly v od roku 2021 přesouvány s jiným přebytkem do rezervy," upozornil Stolbov.

Stabilizační rezerva by podle něj situaci vyřešila. "Její princip je jednoduchý, pokud je přebytek na trhu příliš vysoký, část nabídky je přesouvána do rezervy. Pokud je přebytek příliš nízký, povolenky se z rezervy částečně vracejí na trh," dodal.

Virtuse Energy je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů