Pondělí, 29. dubna 2024

Kvůli saharskému prachu je v Brně smogová situace

Kvůli saharskému prachu je v Brně smogová situace

Meteorologové vyhlásili v Brně smogovou situaci. Horší kvalitu ovzduší způsobil saharský prach, který se v lokalitě od rána vyskytuje. Lidé by se v této situaci měli mimo jiné kvůli možnému horšímu dýchání venku vyvarovat náročnějších fyzických aktivit. Vyplývá to z webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), v tiskové zprávě o tom také informoval Filip Poňuchálek z tiskového střediska magistrátu. Smogová situace kvůli saharskému prachu je také na jihu Čech, Vysočině a Moravskoslezském kraji.

Budoucí vývoj je podle meteorologů velmi nejistý, jde podle nich o poměrně nestandardní situaci. "Koncentrace prachových částic PM10 se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat. Zároveň je možné, že se bude územní platnost smogové situace rozšiřovat o další kraje. Jak ukazuje nejnovější mapa koncentrací částic PM10, zvýšené jsou nyní hodnoty koncentrací na celém našem území," uvedli meteorologové na sociální síti X.

Lidem za současné situace doporučují zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže, spojené s vyšší frekvencí dýchání. "Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti," uvedl ČHMÚ. Lidé by také měli maximálně využívat hromadnou dopravu namísto automobilové. Majitelé kotlů na pevná paliva by měli dbát na správné topení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů