Úterý, 19. března 2024

Černé skládky mohou prozradit, kdo je založil

Černé skládky mohou prozradit, kdo je založil

Podrobná prohlídka černé skládky, především nejrůznějších písemností z ní, může pomoci vypátrat ty, kteří ji založili. Zkušenosti s tím mají ochranáři z Moravského krasu. Stále častěji je důkladná prohlídka vyhozených pohlednic a dopisů, starých dokumentů nebo faktur přivádí na stopu těch, co skládky zakládají. ČTK to řekl Antonín Tůma ze správy krasu.

V této chráněné oblasti (CHKO) najdou ročně ekologové tři větší černé skládky. Většinou je tvoří stavební suť a komunální odpad z rodinných domů, které čeká přestavba. Za vyvezení odpadu na řádnou skládku by bylo nutné zaplatit od 2000 do 5000 korun. Někteří lidé proto suť či odpad odvážejí do lesa. Obvykle pak odpad zlikvidují brigádníci na náklady správy CHKO a obcí.

V roce 2004 se ale situace změnila. U Jedovnic nedaleko Blanska našli ochranáři skládku komunálního odpadu, a v ní také značně poškozené dopisní obálky odeslané v letech 1898 až 1916 právě do Jedovnic. Podle toho pak ochranáři vypátrali toho, kdo skládku vytvořil. Musel ji odstranit a zaplatit pokutu.

"Předloni jsme našli dvě skládky a podle nalezených dokumentů jsme dohledali firmu, která asi odpad do lesa vyvezla. Sice se k tomu nikdo z ní nepřiznal, skládky ale na své náklady po jednání s námi odstranili. Upustili jsme proto od pokuty," uvedl Tůma.

Za vytvoření černé skládky hrozí občanům pokuta do 100.000 a firmám až do dvou milionů korun. V uplynulých dnech správa CHKO informovala policii o černé skládce, která vznikla u obce Ochoz na Brněnsku. "Jde zhruba o tunu komunálního odpadu. Našli jsme v ní i staré faktury, takže pravděpodobnost, že něco s policií vypátráme, je v tomto případě velká," doplnil Tůma.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů