Pátek, 29. března 2024

Kam se šrotem? Lidi matou sporné vyhlášky místních radnic

Karvinsko - Zmatek, nejistota a vyčkávání, co vlastně bude dál. Tak se dají ve zkratce popsat první dny nových obecních vyhlášek, které v několika městech na Karvinsku de facto zakazují obyvatelům prodávat do sběren kovový šrot...

Kam se šrotem? Lidi matou sporné vyhlášky místních radnic

Redakce Deníku navštívila několik sběren v okolí, aby zjistila, jak vše běží v praxi.

Zatím běží vše při starém

,,Tu vyhlášku chápu tak, že pokud se jedná o jeho vlastní majetek, může se člověk sám rozhodnout, zda ho odevzdá do sběrného dvora, nebo přinese do sběrny. Zákaz chápu a kvituji u věcí, které takový člověk někde ukradl," uvedl provozovatel jedné z karvinských sběren Richard Pletnický.

Zmatek a nejistota

Také další provozovny zatím fungují podle stejných pravidel jako loni.

,,Lidé teď ale nevědí, co bude , a jsou tak trochu zmatení. Každopádně před koncem roku jsme měli velké obraty, protože se všichni šrotu zbavovali raději předem, než vyhláška začne platit. Otevřeno jsme měli i mezi svátky a pořád jsme měli co dělat," popsal vedoucí další karvinské sběrny Alois Poncza.

Nedaleké Petrovice u Karviné jsou obcí, kde podobná vyhláška neplatí. Chodí tak teď lidé se sběrem například právě tam?

,,To právě vůbec. V prvních lednových dnech mám docela útlum. Zákazníci jsou často i nejistí, co se vlastně může odevzdávat a co ne, a je jedno, že na území obce vyhláška neplatí. Na vině je ta velká mediální masáž kolem," podotýká provozovatel petrovické sběrny Jan Rangl.

Pokuty zatím ne

Jedním z měst, kde vyhláška od 1. ledna platí, je například Karviná. ,,Vyhláška je namířena proti fyzickým osobám ty nesmějí do sběren odevzdávat především šrot. Pokuta může být až do výše 30 tisíc, ale zatím dostala městská policie pokyn při kontrolách upozorňovat na platnost vyhlášky a nutnost ji dodržet, ne pokutovat. Cílem je na problém upozornit a hlavně chceme, aby to stát konečně účinně řešil, protože jsou nutné nové zákony. Obce nemohou neustále řešit jen následky benevolentních zákonů," říká mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Stejný přístup volí také Bohumín. ,,Strážníci mají pokyn nedávat zatím pokuty ale pouze vysvětlovat, že se lidé případně dopouštějí porušení vyhlášky," uvedl bohumínský místostarosta Lumír Macura.

,,Čekáme také, kdy pan ministr životního prostředí dodrží svůj slib, podle kterého by už dnes platby za přinesený šrot mohly být lidem hrazeny pouze bezhotovostně. To by celé věci moc pomohlo, zatím ale zůstává pouze u slibu," doplnil Lumír Macura.

Deník pak již loni požádal o odborný názor také Českou asociaci odpadového hospodářství. Její ředitel Petr Havelka už tehdy upozorňoval, že vyhlášky nemají oporu v zákoně.

,,Zákon je výše než městská vyhláška a ten stále platný říká, že je na rozhodnutí občana, zda svůj majetek, jako kovy, plasty, papír a podobně, odevzdá dobrovolně do sběrného dvora, nebo je zpeněží u společnosti, která s odpadem může nakládat, tedy ve sběrně," podotkl ředitel asociace Petr Havelka.

,,Každopádně by mě zajímalo, co by nastalo poté, kdyby obce skutečně začaly v těchto případech dávat pokuty, a jak by takové konání vyhodnotily správní orgány či soudy. Stanoviska obou kompetentních ústředních orgánů státní správy, tedy Ministerstva životního prostředí a Ministerstva vnitra, jsou v této věci jednoznačné a říkají, že občané mají ze zákona možnost volby," doplnil Havelka.

Mluvčí Ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková k novým obecním vyhláškám o šrotu řiká:

Vyhláška by neměla znamenat, že lidé nebudou moci odevzdávat šrot i do sběrny

Nové vyhlášky by neměly znamenat to, že lidé nesmí odevzdávat své vlastní věci také do sběren odpadu. Takto hodnotí obecní vyhlášky Ministerstvo životního prostředí, jež v rozhovoru reprezentuje tisková mluvčí Petra Roubíčkovová.

Jak hodnotí Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dané vyhlášky a jejich zavedení do praxe?

MŽP nemá kompetence hodnotit obecně závazné vyhlášky z hlediska jejich zákonnosti. Tato záležitost spadá do působnosti Ministerstva vnitra. Obecně lze ale říct, že určení sběrných dvorů jako jediných míst pro odkládání komunálního odpadu v obecně závazné vyhlášce by nemělo znamenat skutečnost, že fyzické osoby nebudou moci prodat kovy do sběrny či výkupny. Toto potvrzuje i stanovisko, které již dříve vydalo Ministerstvo vnitra.

Co MŽP radí lidem, kteří stále nevědí, jak k vyhlášce přistupovat, jak si ji vykládat?

Obec může ve vyhlášce stanovit jako místo pro odkládání kovových odpadů sběrný dvůr obce, nicméně tím není znemožněno fyzickým osobám předat kovový odpad i do dalších legálně provozovaných zařízení ke sběru a výkupu odpadů.

Chystá MŽP v blízké budoucnosti některé kroky, případně novely zákona, které by pak pomohly tomu hlavnímu, o co jde také v případě probíraných vyhlášek, tedy boji se zloději a asociály, kteří mají odevzdávání nalezeného ale i kradeného materiálu do sběren jako jeden z hlavních zdrojů obživy?

Ministerstvo životního prostředí vnímá řešenou problematiku sběren kovů jako velmi závažnou. Stávající zákon o odpadech a prováděcí vyhláška stanovují v této oblasti některé povinnosti související s identifikací osob a zákazem výkupu některých kovových odpadů od občanů.

Ministerstvo tedy nyní upravilo vyhlášku, která stanovuje podmínky výkupu kovů, a to tak, že nově nebude možné vykupovat veškeré kovy za hotové. Zavedení povinnosti bezhotovostních plateb za výkup kovů od fyzických osob považujeme za další krok k omezování možných problémů s činností sběren kovů. Předpokládáme, že dojde i ke zlepšení kontrolovatelnosti prováděných plateb. Změna vyhlášky by měla být účinná od 1. března.

Problematika krádeží kovových předmětů je samozřejmě mnohem širší a dotýká se kompetencí více resortů. Proto zároveň aktuálně připravuje MŽP komplexní materiál, který tak mapuje celý segment a proces těchto výkupu kovů. Materiál, který půjde v únoru do vlády, by pak měl poukázat na další opatření napříč více rezorty, která budou problematiku řešit komplexněji a účinněji.

Autor: Richard Kutěj

Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů