Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministr Jurečka jednal s vedením Povodí Odry a zástupci obcí regionu o aktuálních protipovodňových opatřeních

Ministr Jurečka jednal s vedením Povodí Odry a zástupci obcí regionu o aktuálních protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marian Jurečka se dnes v Ostravě zúčastnil společného setkání se starosty obcí a měst Moravskoslezského kraje a části Olomouckého kraje, které připravilo Povodí Odry. Hlavním tématemjednání byla problematika realizace protipovodňových opatření.

,,V loňském roce byla zahájena třetí etapa Programu prevence před povodněmi,kteráse zaměřujezejména na zvýšení schopnosti zadržování vody v povodích.Cílem je omezit škody na majetku státu, obcí, měst a obyvatel snížením množství vody v řekách během povodní," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V předchozích etapách bylo vybudováno více než 800 staveb za téměř 15 miliard korun. ,,O efektivnosti těchto protipovodňových opatření se veřejnost naposledy přesvědčila v roce 2013, kdy i nedokončené stavby významně přispěly k omezení povodňových škod na veřejném i soukromém majetku," uvedl ministr zemědělství.

Těmito jednáními chce ministr Jurečka vytvořit pravidelnou komunikaci správců povodí s obcemi a městy na daném území. Prousnadnění výstavby mnohdy rozsáhlých protipovodňových staveb majízastupitelstva a samosprávyvýznamnou roli, protože mohou pomoci při řešení majetkoprávních vypořádání pozemků, která jsou pro protipovodňová opatření nezbytná.

Ministerstvo zemědělství tento měsíc na svých webových stránkách také spustí interaktivní mapovou aplikaci, která veřejnosti umožní získat základní informace k jednotlivým realizovaným akcím podpořeným v rámci programu,,Podpora prevence před povodněmi II".

,,Ačkoliv je povodí Odry nejmenší hlavním povodím České republiky, jsem rád, že si Ministerstvo zemědělství uvědomuje místní specifika, kterámohou ovlivňovat povodňové stavy. Ve spolupráci s resortem dlouhodobě obnovujeme a nově budujeme efektivní protipovodňová opatření. Již v první etapě programuzde bylo vybudováno kolem 60 staveb. V rámci nově nastartované třetí etapy napříkladbudemeopravovatvodní díloŠance.Připravujeme také projekt přehrady Nové Heřminovy,"řekl generální ředitel Povodí OdryJiří Pagáč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů