Pátek, 26. dubna 2024

Zelené razítko

Zelené razítko

Sněmovna patrně odhlasujezákon, který jí vrátil Senát a jenž úzce souvisí s velkými investičními projekty - novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, takzvanou EIA, což je zjednodušeně řečeno povinné razítko, jež musí mít každá velká stavba.

Novinkou je, že pokud někdo podá žalobu proti územnímu nebo stavebnímu řízení, soud automaticky zváží, jestli stavbu načas zastaví. Ze sněmovny odešel návrh, aby žaloba stavbu přerušila vždy. Senát navrhuje, aby to bylo na zvážení soudu. Na rozhodnutí má mít 90 dnů a musí odkladný účinek povolit, pokud by jinak hrozily "závažné škody na životním prostředí". I pro tento návrh chtějí koaliční poslanci hlasovat. Začne platit první měsíc po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Panuje obava, že soudy nebudou lhůtu ctít, ministerstvo spravedlnosti už před časem ohlásilo, že stanovování lhůt považuje za nepřípustný zásah do soudní nezávislosti. Vykoupením pro investory i jejich dodavatele má být nový zákon o EIA, který ministerstvo životního prostředí chystá na příští rok. Sérii pochůzek pro razítka má nahradit jednotné povolení.

Dílčí novela je teď nutná, protože Evropská komise ztratila s Českem trpělivost. Brusel roky upozorňoval, že tu do rozhodování není veřejnost dost zapojená. Neřešený problém vyvrcholil pro Česko přísnějšími podmínkami, než je v unii běžné.

Podmínky investic

Veřejné zakázky

Nyní začne platit malá novela, která má odstranit největší problémy - například obstrukční stížnosti k antimonopolnímu úřadu nebo povinnost zrušit výběrové řízení při jedné nabídce. Od roku 2016 má pak platit úplně nový zákon. Cílem mimo jiné je, aby starostové přestali žít v panice, že si pro ně přijde policie, když nevyberou zakázku za nejnižší cenu.

Vliv na životní prostředí

Také tento zákon se nejdřív upraví novelou a v průběhu příštího roku vznikne zcela nový. Nyní bude moci podat žalobu proti územnímu nebo stavebnímu povolení jakékoliv občanské sdružení bez ohledu na to, odkud je. Soud vždy rozhodne, jestli žaloba přeruší přípravu stavby.

Stavební zákon

Posouzení vlivů na životní prostředí se má stát součástí jednoho stavebního povolení, kdy se všechny kroky sloučí do jednoho a ušetří se byrokracie. Resorty se zatím neshodly, kdo má jedno povolení vydávat.

Kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů