Úterý, 19. března 2024

Čistírna odpadních vod nebo septik? Aneb jak vyřešit likvidaci odpadních vod?

Neměl-li dříve rodinný dům nebo rekreační objekt přístup ke kanalizaci, jímka představovala jasnou a často jedinou volbu. Avšak dnes je situace rozdílná. Řešení se nabízí v použití septiku nebo čistírny odpadních vod.

Čistírna odpadních vod nebo septik? Aneb jak vyřešit likvidaci odpadních vod?

Paradoxně nejdražší řešení představuje jímka, kterou musíte pravidelně vyvážet, za pomoci odborné firmy. Říká se, že každý člověk spotřebuje 100 litrů odpadní vody denně. Z logiky věci tedy plyne, že optimálním řešením pro vaši domácnost je použití septiku nebo čistírny odpadních vod.

Avšak, kdy použít septik a kdy domovní čistírnu odpadních vod? Asi nejdůležitějším kritériem pro volbu způsobu likvidace našich odpadních vod se stává využití objektu, v němž chceme septik nebo čistírnu odpadních vod zřídit. Je-li váš rodinný dům trvale obydlen, můžeme vřele doporučit použití domovní čistírny odpadních vod. Ideální volbu pro chaty, chalupy či rekreační objekty naopak představuje septik. Při výběru musíme přihlédnout i k velikosti našich pozemků, možnosti vypouštění odpadních vod atd. Každopádně je doporučeno, poradit se nejprve s odborníky, třeba ze společnosti EKOSYSTEM s.r.o.

Domácí čistírna odpadních vod funguje v nepřetržitém provozu

Společnost EKOSYSTEM s.r.o., která se už více jak 24 let věnuje výrobě a prodeji produktů z oblastí ekologie a vodního hospodářství, nabízí ve svém sortimentu septiky i čistírny odpadních vod.

Co je to vůbec septik a jaké jsou jeho výhody? Septik je tříkomorovou průtočnou nádrží, která se umisťuje pod zem. Právě ony tři části slouží k pozvolnému usazování kalů. Vyšší účinnost dodávají septiku zemní nebo biofiltry, zajišťující účinnější biologické vyčištění. Samotný kal se poté vyváží cca jednou ročně. Takovéto soběstačné zařízení, které ke svému provozu nepotřebuje elektrickou energii, je vhodné použít do objektů, které nejsou celoročně využívány.

Domovní čistírna odpadních vod využívá při své práci tzv. technologii SBR (sequencing batch reaktor), kdy jsou naše odpadní vody čištěny ve čtyřech fázích. Díky dokonalému biologickému čištění a vysoké účinnosti můžeme odpadní vodu využívat i dále, třeba ve formě zahradní zálivky nebo užitkové vody. Kal poté použijeme jako zahradní hnojivo. Čistírna navíc funguje v nepřetržitém provozu a je téměř soběstačná.

Nyní již víte, kde použít septik a kde domácí čistírnu odpadních vod. Další rady a informace o možnostech instalace naleznete na internetových stránkách www.plasty-ekosystem.cz.

PR sdělení

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů