Úterý, 19. března 2024

Povodně ročně postihnou 21 milionů lidí a počet dál poroste

Povodně ročně postihnou 21 milionů lidí a počet dál poroste

Počet lidí postižených ročně povodněmi by se mohl v příštích 15 letech zvýšit ze současných 21 až na 54 milionů. V důsledku klimatických změn a společenských a hospodářských podmínek budou nejvíce škod záplavy prý páchat v Indii, Bangladéši, Číně, Vietnamu či Pákistánu. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila nevládní organizace Ústav pro světové zdroje (WRI).

Až 80 procent lidí, které na světě ohrožují říční záplavy nejvíce, žije v jižní a jihovýchodní Asii. Jen v Indii povodně ročně zasáhnout pět milionů lidí. Z rozvinutých ekonomik jsou nejvíce ohroženy Spojené státy, které se 167.000 obyvateli v rizikových oblastech zaujímají 18. příčku na světě. V Evropě je na tom v oblasti nebezpečí velké vody nejhůře Rusko, Ukrajina a Německo. Česko je v žebříčku 163 zemí na 94. místě. Povodně tu podle studie ročně postihnou v průměru 9900 lidí.

Podle autorů studie v důsledku povodní na říčních tocích přichází svět ročně asi o 96 miliard dolarů (2,3 bilionu korun) na hrubém domácím produktu. Nejhorší situace je prý v Indii se škodami v hodnotě 14 miliard dolarů (347 miliard korun) a v Bangladéši se ztrátami ve výši 5,4 miliard dolarů (134 miliard korun). Do roku 2030 by se přitom celková částka způsobených škod na HDP mohla vyšplhat až na 521 miliard dolarů (téměř 13 bilionů korun).

V České republice odhaduje WRI roční škody způsobené povodněmi v současnosti na 710,6 milionu dolarů (17,6 miliardy korun). V roce 2030 by se tato částka mohla zdvojnásobit až na 1,4 miliardy dolarů (34,7 miliardy korun).

Vysoké dopady na hospodářství souvisí prý mimo jiné s vlivem povodní na řadu mezinárodních firem. V roce 2011 způsobily povodně v Thajsku kromě úmrtí více než 800 lidí také výpadky ve výrobě v místních továrnách firem jako Intel či Apple.

Větší vliv povodní na obyvatelstvo v příštím desetiletí souvisí podle studie kromě klimatickým změn také s rozrůstáním měst do záplavových oblastí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů