Úterý, 19. března 2024

Polsko oznámilo nové zásoby plynu. Tentokrát není v břidlicích, ale v pískovci

I když jsou polští geologové po velké euforii a následném zklamání z břidličného plynu opatrní, Státní geologický institut oznámil, že země má zřejmě velké zásoby plynu v pískovcích na severu a v centru země.

Polsko oznámilo nové zásoby plynu. Tentokrát není v břidlicích, ale v pískovci

Jde o tzv. tight gas, plyn, který se už desítky let těží v USA, kde tvoří zhruba třicet procent tamní produkce. Jeho prokázané zásoby má v Evropě Německo, Nizozemsko a Rusko, ve všech třech státech už se také těží. Kromě těchto zemí se průmyslově těží i v Argentině.

Stejně jako břidličný plyn je uložen pod zemí hlouběji než konvenční plyn a nachází se v mikroskopických pórech pískovce. Pro jeho těžbu se podobně jako pro břidličný plyn používá metoda štěpení pomocí vhánění vody pod vysokým tlakem, tzv. frakování.

Na rozdíl od břidličného plynu ale nejsou potřeba dodatečné chemikálie a další postupy.

Zatím jen hypotéza

Polští geologové ale varovali, že jde zatím o "vědeckou hypotézu". Chtějí tak předejít festivalu slibů, který se kvůli břidličné horečce odehrál před volbami v roce 2011, kdy se politici dušovali například tím, že díky ziskům z břidličného plynu budou vyšší důchody.

Ve třech regionech - severně od Gdaňska, potom u města Kalisz a mezi Poznaní a Vratislaví ve středním Polsku - mají být podle odhadů zásoby mezi 571 miliardami metrů krychlových do 5,2 bi­lionu metrů.

Experti se kloní k názoru, že nejpravděpodobnější množství je kolem dvou bilionů metrů krychlových.

Tight gas je obvykle poměrně drahý na těžbu, protože se nachází v hloubce 4,5 až 6 kilometrů.

Hubert Kiersnowski z geologického institutu citovaný listem Gazeta Wyborcza popsal, že pomocí současných metod se obvykle daří těžit jen zhruba deset procent takto uloženého plynu, ale i desetina odhadovaného množství by více než zdvojnásobila nyní známé a zdokumentované zásoby plynu v Polsku. Z domácích zdrojů Poláci pokryjí zhruba čtvrtinu své spotřeby. "Nechtěl bych nafukovat očekávání a potom prožívat kocovinu z jejich nenaplnění," varoval náměstek ministra životního prostředí a polský hlavní geolog Slawomir Brudziński.

Spokojení geologové

V Polsku nyní vstupují v platnost nové předpisy pro průzkum a těžbu, přijaté v očekávání rozsáhlé těžby břidličného plynu. Zemi sice opustili velcí zahraniční těžaři poté, co se v prvních průzkumných vrtech ukázalo, že množství břidličného plynu zřejmě nebude velké. Většina si v tichosti stěžovala také na administrativu a politickou nejistotu, která znejišťuje tak drahé a dlouhodobé projekty.

Nové koncese na průzkum, které příští rok začne ministerstvo životního prostředí přidělovat podle nových zákonů, už by ale mohly podle vyjádření některých státních úředníků zahrnout i oblasti s pískovcovým plynem.

Předchozí plynová horečka vypukla poté, co americké úřady na základě starých dat odhadly, že Polsko by mělo mít velké zásoby břidličného plynu. Nová zpráva polských vědců vyplývá z analýz pěti stovek vrtů udělaných v Polsku od padesátých let minulého století.

V současnosti se v Polsku provádí 69 průzkumných vrtů s cílem najít břidličný plyn a další dvacítka se chystá. V několika z nich firmy narazily právě na tight gas.

I díky břidličné plynové horečce mohli polští vědci udělat významné pokroky v poznání geologie své země. "Firmy tu utratily na 2,5 miliardy zlotých, díky čemuž se naše geologické znalosti neuvěřitelně obohatily," řekl agentuře PAP hlavní geolog Brudziński.


5,2 bilionu

krychlových metrů plynu se může ukrývat v polských pískovcích. Vytěžit se ale bude dát tak desetina.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů