Sobota, 27. dubna 2024

Vědci popsali chování páru termitů před 40 miliony lety, našli je v jantaru

Vědci popsali chování páru termitů před 40 miliony lety, našli je v jantaru

Vědci popsali chování páru termitů před 40 miliony lety. Našli je uvízlé v jantaru. Jejich chování popsali i pomocí technologií, jako je rentgenová tomografie nebo počítačová analýza. V tiskové zprávě o tom informovala Daniela Procházková z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR.

Čeští vědci na projektu spolupracovali s Okinawským institutem vědy a technologie v Japonsku. Jde o dosud jedinou známou fosilii páru termitů, který uvízl v pryskiřici při páření. Zkamenělinu objevil náhodou Aleš Buček z Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR v internetovém obchodu pro sběratele a okamžitě rozeznal její vědeckou hodnotu. "Fosilie termitů jsou docela běžné, ale tento kus byl unikátní, protože obsahuje pár. Viděl jsem stovky jantarů s termity, ale nikdy v nich nebyla dvojice," uvedl Buček.

Páření termitů výzkumníci dobře znali, protože jej mnohokrát pozorovali u současných termitů. Vědecký tým detailně fosilii nasnímal pomocí rentgenové mikrotomografie. "Určení druhu nebylo vůbec snadné, protože před poznávacími znaky těl termitů byly bubliny," uvedl Simon Hellemans z okinavského institutu.

Na fosilii byla nápadná nezvyklá pozice páru v jantaru. Místo aby samec a samice leželi za sebou, byli vedle sebe. Vědci se proto zaměřili na pokusy s pářícími se termitími páry za využití kamerového systému a automatické analýzy videonahrávek. Experimenty ukázaly, že i když vůdčí jedinec páru uvízne na lepkavém povrchu, druhý neuteče ani neopustí svého partnera, ale následuje ho a sám se také přilepí. A to v pozici velmi podobné páru zvěčněném v jantaru. "Pokud pár potká predátora, většinou uteče, ale na lepkavém povrchu si pravděpodobně neuvědomuje nebezpečí a uvízne," uvedl vědec Nobuaki Mizumoto.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů