Čtvrtek, 28. března 2024

Češi vysloužilé elektro recyklují, v domácnostech ale stále nejsou výjimkou i více než deset let staré elektrospotřebiče

Češi vysloužilé elektro recyklují, v domácnostech ale stále nejsou výjimkou i více než deset let staré elektrospotřebiče

V České republice se vybere každoročně přibližně kolem pěti kilogramů vysloužilých elektrospotřebičů na jednoho obyvatele. Z průzkumu sítě elektroprodejen Expert Elektro ale přesto vyplývá, že i v loňském roce byla drtivá většina odevzdaného elektra vyrobena před rokem 2005. Vedle finančních důvodů hraje svou roli v pomalejší obměně starého elektra také skutečnost, že je v českých domácnostech zvykem používat elektrospotřebiče až do konce jejich životnosti.

,,Přehledy vysloužilého zboží ukazují, že podíl vybraného elektroodpadu vyrobeného před rokem 2005 je stále velmi vysoký. U drobného elektra to za loňský rok bylo kolem sedmdesát procent, u ledniček je to dokonce téměř devadesáti procentní podíl. I když staré spotřebičez domácnosti postupně mizí, původně se předpokládalo, že za uplynulých deset let budou vybrány a recyklovány prakticky všechny elektrospotřebiče uvedené na trh před rokem 2005," uvedl Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro s tím, že obměnu vysloužilého elektra za nové zbrzdila mimo jiné hospodářská krize a finanční situace domácností.

Obměnu starých a vysloužilých domácích elektrospotřebičů měla uspíšit evropská směrnice z roku 2005, která byla zavedena i do české odpadové legislativy. Z toho vyplývající recyklační příspěvky sloužily pro financování sběru a zpracování takzvaně historických elektrospotřebičů uvedených na trh právě před rokem 2005. Na recyklaci těchto historických spotřebičů, už výrobci nepřispívají od roku 2013, výjimkou jsou velké domácí spotřebiče jako lednice, pračky nebo myčky, na které se příspěvek vztahuje až do srpna letošního roku.

,,Lidé se tak stále svých domácích elektrických pomocníků zbavují teprve, když doslouží. Vedle ekonomických možností domácností, která brání lidem, aby častěji zboží měnili za nové či atraktivnější modely, může být příčinou i zvyk si při pořízení nového elektrospotřebiče nechat jeho starého předchůdce jako zálohu,"doplnil Robin Weintritt.

Příkladem může být původní český výrobek, známá Remoska, která loni oslavila už 50 let od zapsání ochranné známky. ,,S nadsázkou se o ní říká, že když ji někdo najde na půdě po babičce a má štěstí i na nepoškozený přívodní kabel, často ji zkusí zapojit do zásuvky a ona většinou funguje. Jenže má o dvacet procent vyšší spotřebu než současné modely a vnitřek z hliníku, o kterém už dnes víme, že by rozhodně neměl přicházet do styku s připravovanými pokrmy," vysvětlila Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení společnosti ELEKTROWIN.

Češi přitom plní čtyřkilogramový limit stanovený Evropskou unií pro recyklaci elektroodpadu. Na jednoho obyvatele se vybere ročně v průměru přibližně kolem pěti kilogramů vysloužilého elektra. Už od příštího roku ale začnou platit nová pravidla, kdy bude roční kvóta odvozena od množství spotřebičů nově prodaných za uplynulé tři roky. Podle toho tak bude muset Česko zajistit sběr a recyklaci více než 7 kilogramů na každého obyvatele.V komunálním odpadu zároveň skončí každoročně odhadem až pět procent vysloužilých elektrospotřebičů, které by správně měli lidé odkládat k tomu určených sběrných míst.

Expert Elektro se ve spolupráci s firmou ELEKTROWIN věnuje sběru starých elektrospotřebičů dlouhodobě. Za loňský rok vyhodili lidé jen do sběrných boxů v 50 prodejnách Expert Elektro více než 100 000 vysloužilých drobných elektrospotřebičů. Přímo v kamenných obchodech pak předali na recyklaci přes 8000 velkých spotřebičů o váze přesahující 430 tun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů