Úterý, 19. března 2024

Ekologické organizace vyzvaly formou otevřeného dopisu ministry průmyslu a životního prostředí, aby omezily cíle EU v oblasti biopaliv první generace. Argumentují přitom jejich negativním dopadem na životní prostředí.

Ekologické organizace vyzvaly formou otevřeného dopisu ministry průmyslu a životního prostředí, aby omezily cíle EU v oblasti biopaliv první generace. Argumentují přitom jejich negativním dopadem na životní prostředí.

Ekologické organizace obviňují odvětví biopaliv z produkce přílišného množství emisí skleníkových plynů. Evropská komise však právě proto přijala tzv. kritéria udržitelnosti, která vytváří právní rámec pro přísnou kontrolu ekologického přínosu biopaliv.
Jenže podle představitelů Českého sdružení pro biomasu biopaliva naopak přispívají ke snižování znečištění ovzduší ve velkých městech. Řada měst v Česku využívá ve veřejné dopravě biopaliva a snižuje tak exhalace škodlivin v centrech.
Česká republika je ve výrobě biopaliv téměř soběstačná. Hrubá spotřeba methylesteru řepkového oleje (MEŘO) v dopravě je 300 tisíc tun, přičemž v ČR se vyrobí okolo 219 tisíc tun.
Z toho také vyplývá, že pouze třetina plochy řepky olejky v Česku je využita na výrobu bionafty. Další část slouží například k výrobě stolních olejů. Podobně je to i s etanolem, jehož hrubá spotřeba v dopravě je 119 tisíc tun a v ČR se vyrobí přibližně 104 tisíc tun. S výrobou biopaliv mimochodem počítá Národní akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů. Podle něj by měl nadále růst podíl biopaliv z dnešních 16,7 PJ na 26,5 PJ v roce 2020.Více na: www.petrol.cz
ZDROJ: petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů