Pátek, 29. března 2024

POSVIŤME SI NA TO! TAK ZVE LIPKA NA OSLAVU DNE ZEMĚ

POSVIŤME SI NA TO! TAK ZVE LIPKA NA OSLAVU DNE ZEMĚ

Již tradiční dubnová oslava Dne Země, kterou pořádá školské zařízení Lipka, se letos bude konat v parku na Kraví hoře. Velkou novinkou letošního ročníku je prodloužení akce až do večerních hodin.

Program letošního Dne Země, který se koná v sobotu 25. dubna 2015 od 10 do 21 hodin na Kraví hoře, se bude točit okolo světla. Proto také organizátoři zvolili podtitul akce ,,Posviťme si na to!". Den Země je tradiční akcí, kterou obyvatelé Brna znají již z loňských let, letos však akce přichází s novinkou - program bude probíhat až do večerních hodin a bude tak možné využít šero a tmu k různým experimentům či pozorování noční oblohy.

Malé návštěvníky bude během dne čekat celá řada zábavných her, soutěží a pokusů, při kterých se dozvědí něco nového nejen o světle, ale i o tmě. ,,Hry a připravené aktivity návštěvníkům například představí, jakou roli má světlo v přírodě či jak funguje skládání barev. Seznámí se také s živočichy, kteří světlo zrovna nevyhledávají, nebo si vyzkoušejí, jak funguje solární vařič," říká organizátorka akce Kateřina Vítková z Lipky.

Den Země nabídne program také pro dospělé, ty jistě zaujmou interaktivní stanoviště, infostánky nebo nabídka regionálních a fairtrade produktů. Do programu se letos zapojí i Hvězdárna a planetárium Brno a nabídne návštěvníkům své programy v digitáriu nebo pozorování Slunce a večer i pozorování hvězdné oblohy.

Jako již tradičně bude připraven i kulturní program, v rámci kterého se představí divadlo pro děti, taneční vystoupení, muzikanti Martina Trchová Trio, Martin Rous, Filip Drlík či kapela Kupodivu. Program vyvrcholí velkým večerním koncertem kapely Epy de Mye, který začne v 19.30 hodin.

Akci zaštiťuje radní Jihomoravského kraje Jaroslav Parolek a náměstek primátora města Brna Martin Ander. Akci finančně podporuje Jihomoravský kraj. Oslava Dne Země je součástí Brněnských dnů pro Zemi a mediálními partnery akce jsou Brněnský deník a Český rozhlas Brno.

Den Země se v Brně slaví již od roku 1991, kdy se oslava konala na Zelném trhu. V loňských letech se akce konala například v parku pod hradem Špilberkem či na hradě Veveří a účastnilo se jí vždy okolo čtyř tisíc návštěvníků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů