Čtvrtek, 28. března 2024

Přes 1800 nádob na třídění odpadu ještě letos na víc než 500 vlakových nádražích v ČR

Přes 1800 nádob na třídění odpadu ještě letos na víc než 500 vlakových nádražích v ČR

Třídit odpad nejen v každé obci, ale nově i na 508 vlakových nádražích po celé ČR, dát práci lidem se zdravotním postižením a přiblížit smysl a užitečnost evropských dotací veřejnosti. To je v kostce obsah projektu, který dnes představil ministr životního prostředí Richard Brabec a který je financovaný z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí 2007-2013. 1865 nádob na třídění papíru, plastu, skla, kovů a směsného komunálního odpadu ještě letos nainstaluje chráněná dílna, která zaměstnává víc než 50 % osob s handicapem, a to v rámci společného projektu MŽP, Národní rady osob se zdravotním postižením, Českých drah a SŽDC.

,,Tento projekt se nám podařilo společně s našimi partnery zrealizovat mimo jiné i proto, že můj tým na ministerstvu a na SFŽP v loňském roce dokázal po nastavení krizového managementu zachránit 13 miliard korun z fondů EU, které jsme nemuseli vracet do Bruselu. Jsem tedy rád, že se nám povedlo najít 24,6 milionu Kč na takto užitečný projekt, který dá nejen uplatnění lidem s handicapem, ale také výrazně přispěje ke zlepšení třídění odpadu v ČR. To je dobrá zpráva hlavně pro veřejnost, která nyní bude moci konečně třídit odpad i při cestování vlakem. Kromě toho na každém koši bude informační panel připomínající výsledky realizace projektů v Operačním programu Životní prostředí 2007-2013 v ČR a představí nový Operační program Životní prostředí 2014-2020," prozrazuje ministr Richard Brabec.

Projekt ministerstvo připravilo ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením (NRZP). ,,Proto jednou z podmínek realizace projektu na výrobu a distribuci těchto košů bylo, aby vítězná firma zaměstnávala víc než 50 % osob se zdravotním handicapem. Pro ně to znamená práci až do konce října letošního roku, kdy má být instalace košů hotová," vysvětluje Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

1855 boxů na třídění odpadu budou mít ve správě České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), 10 košů bude umístěno v budově MŽP. To je obsahem memoranda o spolupráci na projektu, které dnes podepsali ministr Richard Brabec, Václav Krása, generální ředitel SŽDC Pavel Surý a místopředseda představenstva ČD Ludvík Urban. Dohoda stanovuje podmínky užívání košů pro ČD a SŽDC, které zajistí provoz, údržbu a obsluhu nádob na tříděný odpad a rovněž řádné třídění odpadů a jejich svoz k následnému využití.

,,Jsme rádi, že můžeme díky tomuto partnerství umístit na naše nástupiště boxy, které jsou bytelné, takže by měly odolat útoku případných vandalů i působení času, kromě toho mají jednotný design, díky kterému si na ně cestující snadno zvyknou, což přispěje, pevně věřím, i ke zvýšenému množství vytříděných odpadků," říká generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

,,Jenom na pražském hlavním nádraží se ročně sebere 85 tun nevytříděného směsného komunálního odpadu, z toho 58 tun činí odpad, který lidé vyprodukují přímo v budově nádraží. Když se to sečte na 508 nádražích, kde budou boxy postupně umístěny, tak se jedná o stovky tun odpadků, které nyní budou moci cestující třídit," vysvětluje místopředseda představenstva Českých drah Ludvík Urban a dodává, že koše dostanou nádraží, kde se denně pohybuje více než 300 cestujících.

Chráněná dílna GERLICH ODRY, s. r. o., která veřejnou zakázku ve výběrovém řízení díky nejnižší cenové nabídce získala, začala s výrobou a instalací košů v polovině dubna. ,,Pro naši firmu se jedná prakticky o největší zakázku v historii našeho podniku. Práci díky tomuto projektu má na víc než půl roku 10 lidí se zdravotním postižením. Momentálně jsou boxy umístěné už na některých vlakových nádražích v Moravskoslezském kraji. Konkrétně se jedná o 60 nádob, které už jsme instalovali ve městech Odry, Bělotín, Nový Jičín, Příbor, Frýdek-Místek, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnice, Veřovice, Ostrava - hl. n. a Suchdol nad Odrou, a také na pražském hlavním nádraží," uzavírá jednatel firmy Zdenek Mateiciuc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů