Středa, 24. dubna 2024

České studentky medicíny vymyslely designový bioplastový sáček

České studentky medicíny vymyslely designový bioplastový sáček

Alternativou k jednorázovým mikrotenovým pytlíkům, do kterých se běžně dává ovoce nebo pečivo, by se v budoucnu mohly stát sáčky z bioplastu. S myšlenkou na jeho výrobu přišly dvě české studentky medicíny. Pojmenovaly ho FRUSACK a je pilotním produktem vznikající designérské značky Infiberry. Sáček je kompostovatelný, plně rozložitelný v přírodě a přitom má vlastnosti stejné jako mikrotenový. Aby zaujal uživatele, měl by se vyrábět v různých designových barvách.

Nápad dnes autorky poprvé představily veřejnosti v rámci Prague Design Week. Chtějí řešit problém s narůstajícím jednorázovým odpadem a do budoucna se věnovat ekologickým řešením pro nákup a skladování potravin.

Výrazně snížit množství plastových sáčků a tašek na osobu plánuje do roku 2025 Evropská komise. Podle různých zdrojů se v Evropě ročně vyprodukuje 13 až 25 milionů tun plastového odpadu. Pouze 25 procent je ho ale v současnosti recyklováno.

"Přicházíme s řešením, které je nejenom ekologické a užitečné, ale stává se rovněž módním doplňkem, se kterým se jeho majitelé hrdě projdou po ulici," řekla studentka medicíny a designérka Tereza Dvořáková.

Základní surovinou pro bioplasty je kukuřičná celulóza, která se nadále zpracovává na stejných strojích jako klasické plasty. Výroba je ale oproti nim o 65 procent méně energeticky náročná. Výhodou bioplastu je rozložitelnost, ať už v kompostárně či ve volné přírodě. Autorky tvrdí, že FRUSACK by měl uživatelům vydržet až tři roky.

Autorky plánují, že bude dostupný v sadách po třech až šesti pytlících v různých velikostech. Prodávat se budou mezi 250 až 500 Kč. Cena prototypu vyjde na 50 Kč. Začaly nyní spolupracovat s českou firmou, která pracuje na výrobě materiálu. Hledají ale investora, který by značku prosadil na českém i evropském trhu. Na limitovaných edicích by chtěly do budoucna spolupracovat i s dalšími designéry. Oslovovat budou zatím jednotlivce a online obchody, o oslovení velkých řetězců zatím neuvažovaly.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů