Pátek, 26. dubna 2024

Energetici vítají přijetí koncepce, ekologové ne

Energetici vítají přijetí koncepce, ekologové ne

Zástupci tepláren, plynaři i společnost ČEZ vítají přijetí Aktualizace státní energetické koncepce (ASEK), naopak se schválením dokumentu před rozhodnutím o takzvaných limitech těžby hnědého uhlí nesouhlasí ekologická organizace Greenpeace. Vyplývá to z vyjádření jejich představitelů. Materiál, který určuje směr, jakým se vydá česká energetika v nadcházejících desetiletích, dnes schválila vláda. Ekologům a zástupcům solárních firem se nelíbí ani plánovaný rozvoj jaderných zdrojů.

Koncepce obsahuje šest základních variant dlouhodobého vývoje české energetiky do roku 2040. Nejpravděpodobnější vývoj je obsažen ve variantě nazvané optimalizovaný scénář, jenž předpokládá, že primárním energetickým zdrojem by mělo v roce 2040 být jádro, následované zemním plynem a ropou.
"V dnešní hektické a turbuletní době je důležité, že máme alespoň základní vodítko pro budoucí rozhodování a investice," uvedl dnes předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek. Dodal, že na schválení ASEK by ale měla navázat řada konkrétních kroků v exekutivní i legislativní oblasti, aby koncepce nezůstala jen na papíře. Podle něj musí vláda mimo jiné udělat zásadní rozhodnutí o zpřístupnění zásob hnědého uhlí a o jeho přednostním využití v kombinované výrobě elektřiny a tepla v teplárnách.

Schválení koncepce přivítali i plynaři. "Dnešní schválení koncepce považujeme za velmi významné jak pro investory v plynárenství, tak celkově pro bezpečnost a stabilizaci české energetiky. Koncepce nyní konečně usnadní podnikatelům i v plynárenství rozhodování o připravovaných investicích," řekl dnes ČTK předseda Rady Českého plynárenského svazu Miloslav Zaur. Podotknul, že i pro plynárenství je nastavení dlouhodobě stabilního rámce nezbytné pro další rozvoj.

"ASEK podle nás realisticky popisuje budoucí vývoj v Česku z hlediska zdrojů, tedy dožívání uhlí, v horizontu následujících desetiletí," řekl ČTK mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. "Je dobře, že ani do budoucna se nebudeme spoléhat na dovoz elektřiny," dodal.

Naopak solárníci a ekologické organizace dokument kritizují, vadí jim hlavně plánovaný rozvoj jaderných zdrojů. "Česko bude posilovat jadernou energetiku, a to i přes rostoucí cenu tohoto řešení," uvedl dnes Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost. Podle něj naopak koncepce opět nepočítá s možností šetrné energetiky, kam patří například chytré sítě, elektromobilita, tj. rozvoj automobilů na elektrický pohon nebo systémů na ukládání energie, například baterií. Přílišné preferování nových jaderných zdrojů v koncepci kritizuje i aliance Šance pro budovy. Ta uvedla, že by bylo výhodnější místo toho podpořit další renovace budov a energetické úspory.

Ekologické organizace také kritizují, že koncepce byla schválena bez rozhodnutí o takzvaných limitech hnědého uhlí v Ústeckém kraji. "Schválit energetickou koncepci bez rozhodnutí o limitech je jako postavit auto bez jednoho kola s tím, že ho dodáte později. Pokud mají ministři pocit, že ani po pěti letech projednávání nemají dost informací, měli odložit schválení celé energetické koncepce," uvedl Jan Rovenský z Greenpeace ČR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů