Čtvrtek, 28. března 2024

Lídrem ve sběru zářivek je opět obec z Pardubicka

Lídrem ve sběru zářivek je opět obec z Pardubicka

? Nejvíce světelných zdrojůsesbírali lidév HorníchŘedicích, Krabčicích a Mikulovicích.

? Mezi firmami je lídrem velkoobchod K&V ELEKTRO se 46 tisíci sesbíranými kilogramy.

? Celkem se za rokodevzdalo767 tunzářivek a odstranilo z nich26 kilogramů toxické rtuti.

? Ta by teoreticky mohla ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou nádrží Lipno.

? Lidé jsou ochotni s vysloužilou zářivkou ujít do sběrného místa maximálně 1205 metrů.

? V Česku je nyní k dispozici více než 4520sběrných míst.

Tuzemské domácnosti a firmy sebraly a předaly k recyklaci 767 tun světelných zdrojů. ,,To představuje zhruba 6 milionů kompaktních a trubicových zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů," říká Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci světelných zdrojů a jiných osvětlovacích zařízení.

Mezi obcemi jsou ekologičtí přeborníci v Horních Ředicích, ležících u Holic na Pardubicku, kde sesbírali 2,5 kg na obyvatele (16 zářivek na osobu), dále pod horou Říp v Krabčicíchna Litoměřicku (0,5 kg/osobu) a v jihomoravském městysu Mikulovice(0,4 kg/osobu). Vyplývá to ze studie Sběrač roku, která hodnotí tuzemské organizace z hlediska úspěšnosti sběru osvětlovacích zařízení.

Nejvíce se na sběru zářivek podílejí velkoobchody a firmy. Domácnosti ve sběru zaostávají: 60 % úsporek stále končí v koši na komunální odpad.,,Absolutním lídrem s 46 tisíci kilogramy sesbíraných světelných zdrojů a svítidelse za loňský rok stal velkoobchod K&V ELEKTRO, v kategorii firem nejvíce sesbírala společnostMC Systems & Services (4993 kg) a mezi obchodními řetězci nejlépe skórovaloTesco Stores (5901 kg)," rekapituluje Zuzana Adamcová.


Ekologickou likvidací zářivek se podařilo zachytit více než 26 kilogramů toxické rtuti, která by teoreticky mohla znečistit vodu v objemu téměřdvou nádrží Lipno.,,Trubicové a kompaktní zářivky patří mezi elektroodpad a jako takové se musí odborně recyklovat, aby byla odstraněna toxická rtuť. Té je uvnitř zářivek velmi malé množství, ale ve větších objemech může představovat zátěž pro životní prostředí," vysvětluje Zuzana Adamcová.

Češi třídí, ale nesmí to být daleko: ujdou maximálně 1205 metrů

Během necelýchdeseti let působení kolektivního systému EKOLAMP Češi celkemodevzdali k recyklaci 6791 tun úsporných světelných zdrojů. ,,Životní prostředí tak bylo ušetřeno zátěže ze 44 milionů světelných zdrojů, které by jinak skončily na skládkách odpadu. Takto se podařilo využít tisíce tun skla, plastů a kovů a odebrat 220 kilogramů toxické rtuti," rekapituluje výsledky Zuzana Adamcová.

Lidé si na odevzdávání vysloužilých zářivek zvykli, ale sběrné místo musí být k dispozici do 1205 metrů od bydliště. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který provedla agentura Markent. ,,Pokud je sběrné místo vzdálenější, obvykle skončí zářivky v komunálním odpadu a pak na skládkách," dodává Zuzana Adamcová.

V Česku je nyní k dispozici přes 4520sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem: ,,Doposud jsme jich rozmístilivíce než 1900 a další přibývají. Ve velkých obchodních řetězcích se postupně buduje i síť společných nádob, do nichž je vedle zářivek možné odevzdat také malé elektrospotřebiče nebo baterie," uzavírá Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů