Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropský parlament schválil reformu uvadajícího trhu s emisními povolenkami, která by po roce 2019 měla vést k jejich vyšší ceně a k tomu, že se podnikům opět začnou vyplácet investice do ekologičtějších provozů. Přebytečné povolenky by měly nově směřovat do takzvané rezervy tržní stability, z níž mají být povolenky na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky.

Polská rainerská skupina PKN Orlen, která je majitelem českého holdingu Unipetrol, plánuje na svých čerpacích stanicích v Polsku a Česku rozvoj rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. V Česku patří koncernu přes 330 čerpacích stanic Benzina.

Českomoravská komoditní burza Kladno čelila kritice kvůli dominantnímu postavení na poli obchodování s energiemi. Teď by jí navíc stát mohl přihrát další lukrativní zakázky. Ministerstva životního prostředí a průmyslu totiž navrhují, aby kolektivní systémy povinně hledaly zpracovatele elektroodpadu přes komoditní burzy, mezi nimiž má výsadní postavení Kladno.

Evropský parlament přijal tzv. kompromisní doporučení pro další vyjednávání kontroverzní transatlantické smlouvy TTIP. Zelení v europarlamentu byli proti tomuto doporučení, protože neodstraňuje největší rizika, kvůli kterým je TTIP předmětem kritiky, zejména arbitrážní systém ISDS.
"Kompromisní znění týkající se nahrazení kritizovaného arbitrážního systému ISDS vágně definovaným 'novým' systémem problém neřeší, pokud je jeho součástí možnost, aby investoři mohli stále žalovat jednotlivé státy. Dát něčemu nové jméno ještě neznamená, že se změnila podstata problému. Spory mezi státy a investory je třeba řešit v rámci demokraticky kontrolovatelného soudního systému", uvádí Michal Berg, člen předsednictva Strany zelených k dnešnímu hlasování.

Před třiceti lety v noci na 10. července explodovaly dvě bomby pod plachetnicí Rainbow Warrior, zakotvenou v přístavu Auckland na Novém Zélandu. Vyšetřování ukázalo, že loď patřící ekologické organizaci Greenpeace potopili agenti francouzské tajné služby DGSE na příkaz nejvyšších míst. Cílem bylo zabránit protestům proti testování atomových zbraní na atolu Mururoa v Tichomoří. V potápějící se lodi zahynul portugalský fotograf Greenpeace Fernando Pereira. Francie byla později mezinárodní arbitráží donucena vyplatit ekologické organizaci přes osm milionů dolarů za zničenou loď a další škody. Událost vstoupila do historie jako zvláštní případ terorismu podporovaného státem. A Francie ,,dosáhla" toho, čemu chtěla předejít. Atomové testy v Paciiku byly zakázány.

Do konce roku musí Česká republika doplnit seznam chráněných území, jinak jí může hrozit zastavení evropských dotací. Ministerstvo životního prostředí proto navrhuje doplnit národní seznam evropsky významných lokalit o 55 nových, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Na sedmi z nich Evropská komise trvá dlouhodobě, v těchto případech však mohou kvůli různým veřejným zájmům nastat spory s obcemi a dalšími resorty.

Evropský parlament včera na svém plenárním zasedání schválil usnesení týkající se oběhového hospodářství. Podle europoslanců je potřeba začít využívat přírodní zdroje efektivněji. Aby se tak stalo, je ale zapotřebí vytvořit soubor indikátorů a cílů a také zajistit potřebný legislativní rámec. Proto Parlament navrhuje, aby se do roku 2030 zvýšila produktivita zdrojů o 30% a byly stanoveny závazné cíle pro snižování odpadu a nová pravidla týkající se ekodesignu. Parlament požaduje po Komisi předložení příslušných legislativních návrhů do konce roku 2015.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů