Úterý, 19. března 2024

Německo vybuduje dvě konečná úložiště jaderného odpadu

Německo vybuduje dvě konečná úložiště jaderného odpadu

Německo vybuduje dvě konečná úložiště pro jaderný odpad. Kromě už schváleného úložiště Konrad v Dolním Sasku, kam mají mířit slabě a středně radioaktivní látky, by měl na zatím neupřesněném místě vzniknout i konečný sklad pro vysoce radioaktivní materiály. Na tiskové konferenci to dnes řekla německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová.

"Když jsme se rozhodli opustit jadernou energetiku, jsme nyní schopni odhadnout, jaké celkové množství radioaktivního materiálu bude třeba bezpečně zlikvidovat," řekla ministryně. Německo by mělo zastavit své poslední jaderné reaktory v roce 2022, jejich výkon mají nahradit obnovitelné zdroje energie.

Podle propočtů ministerstva životního prostředí bude třeba v Německu uložit zhruba 600.000 metrů krychlových radioaktivního materiálu. V tomto objemu je kromě vyhořelého paliva z reaktorů zahrnut i ozářený stavební odpad, který vznikne při bourání zrušených jaderných elektráren.

"I když je z právního hlediska přípustné, abychom jaderný odpad vyvezli do zahraničí, je zodpovědné vytvořit konečné úložiště přímo v Německu. Vlastní konečné úložiště radioaktivního materiálu by měli mít všichni, kdo provozují nebo provozovali jadernou energetiku," řekla Hendricksová.

Německo už dříve schválilo vytvoření konečného úložiště v šachtě Konrad v dolnosaském Salzgitteru a v současnosti pracuje na potřebné úpravě šachty. Tamní štoly pojmou 303.000 metrů krychlových slabě a středně radioaktivního odpadu. Pro vysoce radioaktivní materiály Německo hledá jiné úložiště, rozšíření šachty Konrad dnes Hendricksová vyloučila.

Jako o dalších možných konečných skladech jaderného odpadu se spekuluje o bývalém dole Morsleben v Sasku-Anhaltsku a o šachtě Asse v Dolním Sasku. Hendricksová dnes nicméně přiznala, že vybudování druhého konečného úložiště v Německu potrvá desítky let.

O vzniku hlubinného úložiště radioaktivního odpadu se diskutuje i v Česku. V místech, která by byla geologicky vhodná pro vznik takového skladu, však místní obyvatelé proti vybudování úložišť protestují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů