Sobota, 27. dubna 2024

Kanadská provincie Saskatchewan získala významné finanční prostředky na rozvoj projektu s mikroreaktorem eVinci. Dokončení je naplánováno na rok 2029

Kanadská provincie Saskatchewan získala významné finanční prostředky na rozvoj projektu s mikroreaktorem eVinci. Dokončení je naplánováno na rok 2029

Saskatchewan Research Council (SRC) získal významné vládní finanční prostředky na rozvoj projektu prvního mikroreaktoru Westinghouse eVinci? v Kanadě. Společnosti Westinghouse a SRC podepsaly v loňském roce memorandum o porozumění s cílem společně vypracovat plán umístění mikroreaktoru eVinci v Saskatchewanu, aby bylo možné dále zkoumat průmyslové, výzkumné a energetické využití.

Saskatchewanský premiér Scott Moe uvedl, že 80 milionů dolarů z vládních prostředků podpoří licenční a další práce na projektu, jehož dokončení je naplánováno na rok 2029, s ohledem na licenční a regulatorní procesy. Umístění mikroreaktoru eVinci bude určeno v průběhu licenčního čízení.
,,Pro naši ekonomiku, průmysl a komunity to bude mít transformační význam," řekl premiér Moe. ,,Mikroreaktory představují řešení na míru jedinečným energetickým potřebám Saskatchewanu."
,,Naší vizí je vidět mikroreaktor eVinci v průmyslové aplikaci a položit základy pro mnoho dalších projektů v budoucnosti," řekl prezident a generální ředitel společnosti SRC Mike Crabtree. ,,To, co se díky realizaci naučíme, připraví společnost SRC na pomoc komunitám a průmyslovým odvětvím v budoucnu."
,,Společnost Westinghouse je hrdá na spolupráci s týmem SRC na tomto důležitém projektu a na podporu premiéra Moea a vlády Saskatchewanu," řekl Patrick Fragman, prezident a generální ředitel společnosti Westinghouse. ,,Technologie eVinci je pro Saskatchewan ideální, protože je plně přenosná. Navíc poskytuje bezuhlíkovou elektřinu a teplo, nespotřebovává žádnou vodu a po osmi a více letech nepřetržitého provozu ji lze z místa zcela odstranit."
Společnost Westinghouse zahájila v červnu proces přezkoumání návrhu dodavatele u Kanadské komise pro jadernou bezpečnost. Společnost usiluje o společné regulační posouzení několika aspektů technologie s CNSC a americkou Jadernou regulační komisí (NRC). Společnost Westinghouse nedávno obdržela od amerického ministerstva energetiky finanční prostředky na plánování umístění zkušebního jaderného reaktoru eVinci v Idaho National Lab. Zkušební reaktorv měřítku jedna ku pěti ke skutečnému mikroreaktoru eVinci, umožní dokončení návrhu, testování a licencování technologie. V loňském roce udělila kanadská vláda společnosti Westinghouse grant ze svého Strategického inovačního fondu na další vývoj této technologie.
Mikroreaktor eVinci staví na desetiletích inovací společnosti Westinghouse a přináší bezuhlíkovou, bezpečnou a škálovatelnou energii všude tam, kde je potřeba pro různé aplikace, včetně elektřiny a vytápění pro odlehlé komunity, univerzity, důlní provozy, průmyslová centra, datová centra a obranná zařízení a brzy i na povrchu Měsíce a jinde. Mikroreaktor eVinci má jen velmi málo pohyblivých částí a funguje v podstatě jako baterie, což poskytuje univerzálnost pro energetické systémy o výkonu od několika kilowattů až po 5 megawattů elektrické energie, dodávané 24 hodin denně, sedm dní v týdnu po dobu více než osmi let bez nutnosti doplňování paliva. Může také vyrábět vysokostupňové teplo vhodné pro průmyslové aplikace včetně výroby alternativních paliv jako je vodík a je flexibilní pro vyrovnávání výkonu z obnovitelných zdrojů. Technologie je ze 100 % vyrobena a sestavena v továrně před tím, než je v kontejneru přepravena na libovolné místo.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů