Úterý, 19. března 2024

Měsíc biopotravin je v souladu s přírodou a jejími principy - a nejen letos

Měsíc biopotravin je v souladu s přírodou a jejími principy - a nejen letos

Září je tradičně měsícem biopotravin a ekologického zemědělství, letos už pojedenácté. Ministerstvo zemědělství chce jako organizátor této akce dát kampaní veřejnosti možnost poznat domácí biovýrobky a principy jejich výroby. Obhospodařování půdy a produkce potravin v ekologickém režimu v České republice rok od roku se rozšiřuje. Od konce minulého roku přibylo v této oblasti téměř 330 podnikatelů a 23 nových výrobců biopotravin. Ekologicky se hospodaří na výměře více než 500 000 hektarech zemědělské půdy.

Mottem letošního ročníku je ,,V souladu s přírodou" s podtitulem ,,Příroda by kupovala bio". Smyslem kampaně je upozornit, že vedle nesporných předností biopotravin pro konkrétního spotřebitele, je s ekologickým zemědělstvím a bioprodukcí spojen ještě zásadní přínos pro celou společnost. Šetrný způsob obhospodařování půdy totiž přispívá k zachování jejího objemu i úrodnosti.

,,Ekologické zemědělství je přirozený, původní a zároveň vysoce moderní způsob hospodaření založený na tisícileté zkušenosti našich předků, respektu k přírodě a ohleduplnosti ke všemu živému," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. ,,Systém tohoto způsobu hospodaření upravují národní i evropská pravidla. Každoroční přísné kontroly, které musí ekologický zemědělec podstoupit, prokazují, jestli hospodaří podle těchto pravidel," uvedl ministr Jurečka.

,,Celkový počet ekologických zemědělců meziročně opět vzrostl. V České republice přibylo od konce minulého roku k letošnímu 1. září 322 podnikatelů v ekologickém zemědělství a 23 nových výrobců biopotravin," řekl ředitel Odboru environmentálního a ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství Jan Gallas. Nejvíce půdy v ekologickém režimu je v Jihočeském kraji, a to 72 944 hektarů. Celkem je podle Registru ekologických podnikatelů v ČR v tomto režimu 502 374 hektarů půdy.

Měsíc biopotravin nabídne řadu akcí připravených ekologickými zemědělci a výrobci biopotravin. Ministerstvo zemědělství jim v rámci této kampaně zajišťuje podporu, ať už jsou to regionální biodožínky, biojarmarky, ochutnávky biopotravin, přednášky nebo exkurze na biofarmy. Na stránce www.mesicbiopotravin.cz je jejich přehled. Mezi nejvýznamnější patří Biosummit, který se koná 2. až 3. září, s ním spojený BioTrh v Národním zemědělském muzeu v Praze a vyhlášení Biopotraviny roku 2015, dále Čejkovické slavnosti bylin, čajů a koření 6. září, Biodožínky v Nenačovicích u Berouna 13. září nebo Bioakademie, která se bude konat 10. září v Lednici.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů