Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Světová banka chce prosadit globální standard, který by zastavil v současnosti běžné spalování nežádoucího plynu z ropných vrtů. Chce tak zabránit znečišťování životního prostředí, plýtvání přírodními zdroji a zlepšit přístup k energiím zemím s nízkými příjmy, píše list Financial Times. Několik zemí, včetně Ruska či Norska, a předních irem, jako Shell, Statoil a Total, se již k návrhům banky připojilo.

V Česku byli odsouzeni první tři lidé za to, že jako členové vedení firmy nechali navzdory úřednímu zákazu pokácet stromy v soukromém lese. Podmíněné tresty za zneužití vlastnictví lesa dostali tři lidé ze společnosti Wood-Steel, která přes zákaz pokácela stromy v zakoupeném lese na Olomoucku. Česká inspekce životního prostředí navíc irmě Wood-Steel za nepovolené kácení stromů vyměřila pokutu 400 000 korun.

Nová ŠKODA Superb nadchne nejnižšími hodnotami spotřeby. To platí zejména pro novou verzi ŠKODA Superb GreenLine, kterou automobilka na letošním autosalonu IAA ve Frankfurtu poprvé představí veřejnosti. Se spotřebou pouhých 3,7 l/100 km a emisemi CO2 (ve verzi hatchback) ve výši pouhých 95 g/km definuje ŠKODA Superb GreenLine 1,6 TDI/88 kW ve verzích hatchback i kombi nová ekologická měřítka ve svém segmentu. Na jedno natankování nádrže má 'zelená' verze nové vlajkové lodi značky ŠKODA dojezd více než 1.780 km.

Stavba továrny korejské firmy Nexen Tire na výrobu pneumatik slavnostně začne v průmyslové zóně Triangle u Žatce 1. října. Dokončení stavby firma plánuje na přelom let 2017 a 2018 a zahájení výroby do pololetí 2018.
Ze závěrů ministerstva životního prostředí vyplynulo, že stavba nemá významný vliv na životní prostředí.

Odboráři se pokoušeli přímo uprostřed severočeské měsíční krajiny přesvědčit ministra financí Andreje Babiše, aby změnil názor a podpořil prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Nemají to věru jednoduché. Poslední studie, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo průmyslu v Centru pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, ukázala, že pokračování těžby by se vážně podepsalo na ekologii a zdraví obyvatel Česka. Převedeno na peníze by do roku 2050 znamenalo zvýšení externích nákladů mezi deseti a pětadvaceti miliardami korun. Plusy prolomení limitů přitom vyčísluje studie PricewaterhouseCoopers jen na 6,6 miliardy. Každá studie samozřejmě zjistí jen to, co autoři zjistit chtějí, takže berme údaje s rezervou. Ale přesto: argumenty odborářů, těžařů a ministra Mládka pro prolomení limitů nyní hoří rychleji než uhlí v severočekých elektrárnách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů