Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklace elektrospotřebičů šetří životní prostředí

Recyklace elektrospotřebičů šetří životní prostředí

Do prodejen společnosti Expert Elektro lidé odevzdali už přes 1 826 tun vysloužilých elektrospotřebičů. To je více než váží 10 největších letadel světa a téměř tolik co raketoplán připravený ke startu. Od zahájení sběru v roce2011,až do současnosti, bylo k recyklaci předáno přes 968 tun velkých spotřebičů, 53 tun malých spotřebičů a 804 tun spotřebičů určených ke chlazení.

Podle společnosti ELEKTROWIN lze díky recyklaci starých elektrospotřebičů znovu využít až 95 % materiálu, což má nemalý pozitivní vliv na životní prostředí. ,,Úspora přírodních zdrojů surovin je velice důležitá. Moderní výrobky, především elektronika, se například neobejdou bez kovů vzácných zemin. Jejich naleziště se z velké části soustřeďují například v Číně. Ta ale stále výrazněji omezuje export těchto surovin. Důvod je prostý - začala je využívat sama," říká Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN a.s.

Z 1 826 tun elektroodpadu je například možné získat přibližně 900 tun železa, 140 tun mědi nebo 18 kg zlata. Navíc recyklací bylo oproti získávání surovin těžbou uspořeno asi 11 021 740 kWh elektrické energie, 1 070 674 litrů ropy a do ovzduší se nedostalo 21 165 962kg CO2.Pro představu 11 021 740 kWh elektrické energie odpovídá množství, které by vyrobilajaderná elektrárna Temelín při plném výkonu za 5 hodin a 10 minut. Na 1 070 674 l ropyby bylo potřeba 30 velkokapacitních cisternových vozů a21 165 926 kg CO2představuje množství,které absorbuje více než 21 160 stromů teprve za 100 let.

Růst množství spotřebičů odevzdaných k recyklaci není důležitý jen pro životní prostředí ale i vzhledem k plnění závazků České republiky vůči Evropské unii. Od roku 2016 začne platit nařízení, podle kterého musí být k recyklaci odevzdáno množství elektroodpadu odpovídající 40 procentům hmotnosti ročně prodaných nových spotřebičů.Přitom za loňský rok to bylo
32 %. Zároveň v komunálním odpadu skončí každoročně odhadem až 5 % vysloužilých elektrospotřebičů, které by správně měli lidé odkládat k tomu určených sběrných míst.

,,Lidé si také při pořízení nového elektrospotřebiče zvykli nechat si jeho starého předchůdce jako zálohu. To ovšem může nést jistá rizika. Většinou o mnoho let starší spotřebiče mívají výrazně větší spotřebu anebo nemusí vyhovovat, hygienickým, zdravotním, bezpečnostním či jiným předpisům a normám," řeklLadislav Pospíšil, ředitel marketingu a nákupu Expert Elektro, která se ve spolupráci s firmou ELEKTROWIN věnuje sběru starých elektrospotřebičů dlouhodobě. Lidé mohou své staré spotřebiče odevzdat do speciálních boxů v 51 prodejnách Expert Elektro. Navíc společnost pro své zákazníky zajišťuje také svoz velkých spotřebičů přímo z jejich domácností.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů