Pátek, 26. dubna 2024

Přes 4500 Ústečanů využilo amnestie a doplatilo komunální odpad

 Přes 4500 Ústečanů využilo amnestie a doplatilo komunální odpad

Možnosti uhradit dlužný poplatek za komunální odpad bez sankce využilo v Ústí nad Labem asi 4600 lidí. Město od nich vybralo 2,3 miliony korun, řekla dnes ČTK mluvčí ústecké radnice Daniela Pilařová. Poplatek za komunální odpad byl splatný do konce června. Vedení města vyhlásilo tříměsíční amnestii na začátku července, trvala do konce září. Pokud lidé nezaplatili ani v této době, zvýšila ze částka z 500 na 1500 korun.

Ústecká radnice plánovala, že letos vybere na poplatcích za odpad 44,5 milionu korun. Lidé nakonec zaplatili o tři miliony méně. Radnice letos zřejmě poprvé dosáhla toho, že celkový dluh na poplatcích včetně sankcí, se mírně snížil. Aktuálně je asi 115 milionů korun. "Inkasní oddělení v letošním roce vybralo zhruba osm milionů korun, které byly použity na úhradu starších nedoplatků. Nedoplatky vymáhá vlastními silami, tedy vydává exekuční příkazy a využívá i služeb exekutora," doplnila Pilařová. Jen v letošním roce rozeslali úředníci přes 1300 exekučních příkazů, dalších 2700 případů si převzali exekutoři, dodala.

Neplatičů ale nepřibývá. "Počet dlužníků v jednotlivých letech neroste. Je přibližně stejný, ale těmto občanům narůstá dlužná částka o další nezaplacené roky včetně navýšení. U občanů, kteří poplatek za komunální odpad nehradí opakovaně, jde v průměru o dluhy přibližně stejné, a to ve výši 10.000 až 11:000 tisíc korun," dodala Pilařová.

Poplatek za komunální odpad se v krajském městě vybírá od roku 2002, pauza byla jen v letech 2009 a 2010, kdy bývalé vedení města zvýšilo daň z nemovitosti a poplatky za odpad zrušilo. Poplatky za komunální odpad se v Ústeckém kraji liší podle vyhlášek jednotlivých měst. Například v Teplicích lidé neplatí poplatek za odpad vůbec.

Tereza Malecká

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů