Sobota, 27. dubna 2024

Česko-bavorská energetická kooperační burza

Česko-bavorská energetická kooperační burza

,,Achilovou patou" německé Energiewende jsou dle Průmyslové a obchodní komory Mnichov/Horní Bavorsko (IHK) přenosové sítě. Jen v Bavorsku samotném by mělo být v rámci tzv. Jihovýchodní a Jižní trasy a Duryňského mostu vybudováno 647 km nových trativodů. Blokáda nové výstavby na bavorském území (kterou dříve avizovala bavorská vláda) by byla diskriminací bavorského trhu. IHK proto výstavbu trativodů hájí, ovšem s dovětkem, že realizace musí být co nejekologičtější a nejekonomičtější.

Celoněmeckým problémem je pak vysoká cena energie pro podniky ve srovnání s ostatními zeměmi EU. V Německu se dle údajů IHK (s odvoláním na Eurostat) ve II. pol. 2014 pohybovala ve výši 15,2 centů/KWh (vč. daní a odvodů), přičemž průměr EU-28 je 12 centů/KWh. Dražší je energie již jen na Kypru, Maltě a v Itálii. Ve všech ostatních zemích EU je cena elektrické energie naopak levnější (v ČR čtvrtá nejnižší: 8,2 centů/KWh), což je náročné především pro konkurenceschopnost malých a středních podniků v Německu.

Studie zpacovaná IHK souhrnně konstatuje, že politická reprezentace v Bavorsku musí nastavit dlouhodobě stabilní a spolehlivé rámcové podmínky, aby i v budoucnu zachovala energeticko-politickou trojstrannou definici bezpečné, uhraditelné a spolehlivé energie. Pro bavorskou podnikatelskou sféru jsou stěžejním předpokladem rozvoje především spolehlivost a nákladovost energetického zabezpečení.

Při diskuzi s pracovníky IHK byly definovány možné konkrétní kooperační příležitosti pro české firmy v Bavorsku, kterými jsou: výstavba přenosových sítí (především podzemní kabeláž, stavební práce), bioenergetika a energetická výhodnost v oblasti služeb.

Srdečně vás zveme na Česko-bavorskou energetickou kooperační burzu!

Zdroj: http://www.bids.cz/cz/konference/Cesko-bavorska_energeticka_kooperacni_burza/337
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Düsseldorfu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů