Středa, 24. dubna 2024

Europarlament schválil limity týkající se znečištění ovzduší

Europarlament schválil limity týkající se znečištění ovzduší

Evropský parlament dnes podpořil plán zavést přísnější národní stropy pro šest hlavních látek znečišťujících ovzduší. Komise a členské státy by se podle něj také měly neprodleně dohodnout na novém nařízení o dodržování emisních norem v reálném provozu.

Na znečištění ovzduší se vedle dopravy a průmyslu podílí také třeba zpracování odpadu nebo samy domácnosti. Evropská komise odhaduje, že špatná kvalita ovzduší způsobuje v EU odhadem 400.000 předčasných úmrtí ročně.

Europoslanci dnes odsouhlasili komisí navrhované stropy pro emise oxidu siřičitého, oxidů dusíku, určitých těkavých organických sloučenin, metanu, amoniaku a pevných částic do 2,5 mikrometru. Dosaženo by jich mělo být v roce 2020, respektive v roce 2030. Budoucí směrnice by podle nich měla přispět rovněž ke snížení emisí rtuti. Stanovení konkrétních cílů by však měla předcházet dopadová studie.

Po dnešním hlasování o postoji EP by v příštích měsících měla následovat jednání s členskými státy a s komisí. Teprve po jednáních v trialogu bude podle europoslance Pavla Poce (ČSSD) zřejmější, jaký by mohl být případný vliv na národní legislativu.

"Jistěže vzniknou nějaké nové limity a že se jim budou muset podniky přizpůsobit,...to (ale) neznamená žádné omezení konkurenceschopnosti," uvedl Poc. Tím, že EU zlepší svoje podmínky v ochraně ovzduší, na konkurenceschopnosti podle něj získá. Firmy by podle něj naopak měly radovat, protože jim následkem špinavého ovzduší "přestanou umírat zákazníci", uvedl s nadsázkou.

Otázka emisí se na půdu EP dostala nedlouho po propuknutí skandálu s podvody při emisních testech v autech Volkswagenu. Europoslanci ve svém postoji také vybídli komisi a členské státy k bezodkladnému schválení pravidel o dodržování přísnější normy pro automobilové emise v reálném provozu. Diplomaté členských zemí EU mezitím v Bruselu našli dohodu nad podobou systému testování emisí automobilů ve skutečném provozu (RDE).

"Všichni souhlasíme s tím, že problematiku oxidů dusíku musíme urychleně vyřešit," uvedla britská poslankyně Julie Girlingová z konzervativního křídla v EP, do kterého patří i poslanci za českou ODS.
Kvalita ovzduší v EU se během posledních desítek let výrazně zlepšila. Podle Evropské agentury pro životní prostředí má však EU stále daleko k dosažení úrovně, která nepředstavuje nepřijatelné riziko pro občany a pro přírodu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů