Úterý, 19. března 2024

Francouzsko-česká obchodní komora a členské společnosti spustily iniciativu za oběhové hospodářství v ČR

Francouzsko-česká obchodní komora a členské společnosti spustily iniciativu za oběhové hospodářství v ČR
  • Odpady jsou nově chápány jako suroviny, které lze efektivně využít
  • Vznik iniciativy je výsledkem Kulatého stolu o oběhovém hospodářství z 12. listopadu 2015


Francouzsko-česká obchodí komora dnes pořádala kulatý stůl k tématu nového přístupu v nakládání s odpady a rozvoje oběhového hospodářství. Mezi základní principy oběhového hospodářství patří změna přístupu k odpadům - odpady jsou nově chápány jako suroviny, které se vrací do výrobního procesu, to vše v souvislosti se změnou legislativy reagující na evropské směrnice. Jak v úvodu uvedl Zdeněk Horsák, generální ředitel SITA CZ a.s.: ,,Slovo odpady pomyslně škrtáme z našeho slovníku a nahrazujeme jej výrazem zdroje". ,,Není nic přirozenějšího, než oběhové hospodářství. Vracíme se k přístupu našich prababiček," konstatoval Milan Chromík, jednatel Veolia. ,,Oběhové hospodářství je cestou k efektivnímu využívání primárních surovin a paliv," dodal za oblast energetiky Dalibor Roik z divize obchod a strategie ČEZ.

V závěru podnětné debaty, do které přispěli zástupci podniků ČEZ, SITA CZ, LOVOCHEMIE a VEOLIA, dále Francouzsko-české obchodní komory, Francouzského velvyslanectví a Business France, se zformovala iniciativa s cílem angažovat nejen další členy FČOK, ale i širokou veřejnost, další průmyslové podniky, obce, kraje i občany, i zákonodárce. Cílem nově vzniklé iniciativy je dosáhnout přijetí konkrétních opatření, která povedou k účinnému zavedení oběhového hospodářství v České republice.

O Francouzsko-české obchodní komoře
Francouzsko-česká obchodní komora sdružuje více než 290 členských společností, je platformou pro rozvoj francouzsko-české komunity, obchodních a kulturních vztahů obou zemí. Pořádá profesní kluby, konference, debatní obědy, společenské a sportovní akce. Obchodní oddělení poskytuje poradenství a širokou paletu služeb českým a francouzským firmám, které chtějí začít podnikat na novém trhu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů