Středa, 24. dubna 2024

O budoucnosti české energetiky rozhodne Německo, tvrdí analytik Šnobr

O budoucnosti české energetiky rozhodne Německo, tvrdí analytik Šnobr

Českou energetiku ovládají lidé, kteří hájmy zájmy tradiční centrální energetiky. ,,Jedná se lidi s historií v ČEZ a ČEPS. O budoucnosti české energetiky však rozhodne Německo", uvedl analytik a poradce společnosti J&T pro energetiku Michal Šnobr v rozhovoru pro portál HlídacíPes.org.

Když se politici mýlí


Podle Šnobra spočívá zásadní problém české energetiky v tom, že naši politici a úředníci ještě nedohlédli do budoucího vývoje energetiky a nedokáží adekvátně posoudit, co se nyní v energetice odehrává a co se odehrávat bude.

,,Naší politici nepochopili, že dnes už téměř veškerý vliv, jak energetiku do budoucna tvarovat, de facto ztratili. Dnes svými činy mohou něco urychlit, něco zdržet, některým směrům házet klacky pod nohy a jiné upřednostňovat. Ale v zásadě energetika už je někam nasměrovaná a změny přijdou, ať chtějí nebo nechtějí. Prostě na to už fakticky nemají vliv, ,, řekl Šnobr.

Podle Šnobra končí éra dominance drahých a velmi náročných investic. Energetika se dynamicky mění, přičemž budou dominovat menší investice za cenu vyšších variabilních nákladů.

,,Jenže českou energetiku ovládají lidé stále se stejnou historií - buď v ČEZ nebo v ČEPS - inklinující k centrální, direktivní, velké energetice a mají problém se adaptovat do nových podmínek," dodává Šnobr.

Toto se odráží i v aktuální energetické koncepci České republiky. ,,..zatímco od vládních činitelů neustále slyšíme: uhelná energetika, ano, jaderná energetika, ano, německá Energiewende je vedle. Což je vidět i na celé energetické koncepci. Politici nemají odvahu dělat zásadní a odvážná rozhodnutí, i když doba, kdy jsou nejvíce potřeba přichází," tvrdí Šnobr.

Převažuje argument ve prospěch tradiční energetiky

Vláda sice v koncepci navýšila o pár procent podíl zelené energie, ale je to strašně nedůvěryhodné. ,,Budou to asi nějaké dotované solární panely na střechy, ale reálně nadále platí, že chceme stavět jadernou energetiku a spoléhat na uhlí," zdůrazňuje Šnobr.

Podle Šnobra vláda neustále straší, že bude málo elektřiny a že hrozí, že v roce 2025 budou zastaveny Dukovany. To byla klíčová argumentace. ,,Navíc nově slyšíme, že dokud nebudeme mít jasno, jak a kdy postavíme jaderné elektrárny, musíme nechat otevřenou možnost těžby uhlí na dole ČSA. Takže neustále jsou to argumenty o argumentech ve prospěch staré energetiky, ,, říká Šnobr

Šnobr současně připouští, že i v budoucnosti bude centrální energetika významnou součástí energetického mixu země. Nyní se však hraje o její ,,budoucí podíl".

,,Zásadní změna spočívá v tom, že by se v relativně krátké době měly výrazně rozšířit decentralizované zdroje. Plynové mikrokogenerace, solární elektrárny, větrné elektrárny a další zdroje. Tenhle trend je v zásadě nezastavitelný," tvrdí Šnobr.

Jenže zde nastává problém v pohledu na vývoj české energetiky. ,,My to říkáme opačně. Říkáme, že asi budeme těžit v ČSA, a když ne, postavíme bloky v Dukovanech a v Temelíně. A přitom nikdo nebere v úvahu, že dnes nikdo nedokáže jaderné elektrárny postavit ani v čase, ani technologicky, ani za rozumné peníze, ,, dodává Šnobr.

O budoucnosti naší energetiky rozhodne Německo

Navzdory zájmům politiků a ČEZu ohledně udržení pozice centrální energetiky v Česku, je to dlouhodobě neudržitelné. Šnobr je přesvědčen, že Německo nás ve finále přetlačí, ať chceme nebo nechceme.

,,Němci drtí velkou energetiku, nechtějí velké molochy a to dohromady generuje nízkou cenu elektřiny. My si neumíme si poradit s nízkou cenou silové elektřiny. V Německu je to signál, zpětná vazba trhu - kdo nejste schopen za tuto cenu vyrábět, běžte pryč. Jenže v Česku tohle cíl není. Tím pádem signály, které dává trh k nám, není tou správnou zpětnou vazbou. Němci vědí, že stroj času, ten pokrok, nakonec všechno změní," prohlašuje Šnobr.

Podle Šnobra české energetice a koncepci chybí rozumný kompromis zohledňující vývoj energetiky ve světě. ,,Jsem přesvědčen, že do roku 2030 bude mít energetika úplně jiný rozměr a staré pravdy přestanou platit. To, co chybí, je vize na 10 - 15 let s vědomím toho, kam směřují technologie. Bohužel u nás chybí politická odvaha rozhodnutí udělat," uzavírá Šnobr.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů