Pátek, 19. dubna 2024

Návrh Evropské komise jak lépe hospodařit s odpadem míří správným směrem

Evropští zpracovatelé odpadu z oboru světelných zdrojů a svítidel sdružení v asociaci EucoLight uvítali návrh plánu přechodu k tzv. oběhovému hospodářství.

Návrh Evropské komise jak lépe hospodařit s odpadem míří správným směrem

Jeho principem je opakované využívání výrobků i surovin s cílem zvýšit surovinovou soběstačnost, podpořit hospodářský růst a ochránit životní prostředí.

,,Zvláště oceňujeme důraz na takzvanou rozšířenou odpovědnost výrobců, kteří tak budou zodpovědní za celý životní cyklus výrobku, a to zejména za zpětný odběr, recyklaci a konečnou likvidaci. Jedná se o jeden z hlavních pilířů odpadového hospodářství EU," říká Zuzana Adamcová, PR manažerka tuzemské společnosti EKOLAMP, která je členem asociace EucoLight.

Pozitivní jsou zejména minimální provozní požadavky v rámci rozšířené odpovědnosti výrobců. ,,Patří mezi ně požadavek na poskytování nediskriminačních služeb pro všechny zúčastněné výrobce, transparentní financování a vytvoření jasných postupů pro zprostředkování služeb odpadového hospodářství. To vše povede k rovnocenným podmínkám pro společnosti podnikající v oboru," dodává Zuzana Adamcová.

Na rozdíl od předchozího návrhu, který Evropská komise před rokem stáhla, se nový návrh nezabývá pouze nakládáním s odpady, ale věnuje se celému hospodářskému cyklu - od návrhu a designu výrobků přes jejich výrobu až po spotřebu a likvidaci.

,,Nový návrh přechodu k oběhovému hospodářství představuje komplexnější pohled na problematiku využívání zdrojů. Přesně to jsme po komisi žádali a její dnešní návrh je zásadním krokem vpřed," dodává europoslanec Pavel Telička, který se tématu oběhového hospodářství systematicky věnuje.

Odpadu z osvětlovací elektroniky je nejvíce a obtížně se likviduje

Osvětlovací zařízení představují velmi specifický druh elektroodpadu. Co do počtu se ho v porovnání s jinými elektrozařízeními sesbírá nejvíce, přitom je považován za nehodnotný odpad. Navíc jsou světelné zdroje většinou křehké a obsahují nebezpečné toxické látky, například rtuť, proto vyžadují zvláštní způsob přepravy a zpracování ve specializovaných recyklačních zařízeních.

Za poslední měřený rok bylo k recyklaci předáno 734 tun světelných zdrojů, což odpovídá více než čtyřem milionům kusů. V Česku je nyní k dispozici téměř 4300 sběrných míst dostupných minimálně ve všech obcích a městech nad 2000 obyvatel. Nejbližší sběrné místo je možné vyhledat na www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů