Úterý, 19. března 2024

Prezident by byl pro celoevropské úložiště jaderného odpadu

Prezident by byl pro celoevropské úložiště jaderného odpadu

Prezident Miloš Zeman by byl pro nalezení místa pro celoevropské úložiště jaderného odpadu. Chystaný geologický průzkum v České republice, kde je vytipováno pro plánované úložiště sedm lokalit, označil za potřebný. Dotčeným občanům by nabídl referendum. Novinářům to řekl na dnešní tiskové konferenci ve Zbirohu.

"Vůbec bych nebyl proti tomu, aby se našlo celoevropské úložiště jaderného odpadu, například nějaké solné doly, podobně jako v jiných zemích," uvedl prezident. Dodal ale, že odlišuje průzkum od vlastní přípravy a výstavby úložiště, protože průzkum má ukázat, jestli má úložiště smysl nebo ne. "A pak bych postupoval tak, že bych občanům nabídl referendum a nabídl jim jistou kompenzaci za toto úložiště a bylo by pouze na občanech a na nikom jiném, zda by tuto kompenzaci přijali," uvedl Zeman. Předtím by ale muselo být zaručeno, že bude úložiště bezpečné. Právě k tomu je potřebný průzkum.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) zahájí v březnu geologický průzkum lokality Březový potok u Horažďovic, která je jako jedna ze sedmi v ČR vytipovaná pro plánovanou stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Starostové pošumavských vesnic Pačejov, Olšany, Chanovice, Kvášňovice, Velký Bor, Maňovice a města Horažďovice už od roku 2003 trvale protestují proti průzkumu i zvažované stavbě, která má v podzemí zabrat plochu 307 hektarů a na povrchu 30 hektarů. Ředitel správy úložišť Jiří Slovák minulý týden ČTK potvrdil, že právě vesnice z Pošumaví se dlouhodobě nejvíce ze všech sedmi lokalit vymezují proti průzkumu i plánované stavbě úložiště.

Koncem ledna zaslaly obce z Pošumaví dopis poslancům. Žádají v něm, aby bylo trvalé ukládání radioaktivních odpadů pod zem vyjmuto z projednávané novely atomového zákona. V polovině ledna vrátily obce SÚRAO přes 10,5 milionu Kč, které v prosinci dostaly na letošek jako kompenzaci za průzkum; peníze označily za úplatek.

Podle obcí, které už loni v říjnu podaly žalobu na stát kvůli tomu, že povolil průzkum území, jednají státní instituce s lidmi přehlíživě a direktivně. Chtějí, aby se o úložišti, kde má být odpad desetitisíce let, hovořilo s ostatními zeměmi EU tak, aby se našlo společné řešení na neosídleném území. Umístění úložiště má být jasné do roku 2025, stavba má podle schválené státní koncepce začít v roce 2050 zprovoznění se plánuje v roce 2065. "Zodpovědnost naplňujeme tím, že si necháváme 25 let prostoru na to, abychom se rozhodli, že budeme ukládat vyhořelé palivo nebo třeba odpady po přepracování," řekl Slovák.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů