Úterý, 19. března 2024

Písek se připojuje ke konceptu Smart City

Písek se připojuje ke konceptu Smart City

Písek se připojuje ke konceptu Smart City, který má lidem zajistit ekologické a energeticky úsporné prostředí. Projekt podporuje ministerstvo životního prostředí, jež dnes podepsalo se zástupci vedení Písku deklaraci o spolupráci. Koncept Smart City se týká především zavádění nových technologií nebo změn v systému dopravy. V České republice se k tomuto projektu zatím přihlásily asi dvě desítky měst.

"Jedná se například o řešení otázek veřejného osvětlení, využití odpadů, využití vody a tak dále. Tyto koncepce by měly vést k tomu, aby se efektivně využily všechny možnosti, které Písek má," řekl novinářům ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Uvedl, že v Česku se projekt Smart City teprve rozjíždí, ale ve světě se ho účastní stovky měst. Navíc tato koncepce pomáhá snadněji čerpat evropské dotace. "Jsme připraveni pomoci Písku s vytvářením konkrétní strategie," uvedl Brabec.

Projekt Smart City počítá s propojením samosprávy na úrovni obcí nebo krajů s průmyslovým sektorem a akademickým prostředím. Písek například kvůli tomu spolupracuje s Fakultou dopravní pražského ČVUT. "Také máme výhodu v tom, že se zde nachází moderní průmyslová zóna," řekla starostka města Eva Vanžurová.

Písek podle Brabce splňuje předpoklady pro to, aby se v Česku stal pilotním konceptem Smart City v kategorii středně velkých měst. "Může inspirovat další města, aby jej následovala v realizaci aktivit vedoucích ke snižování emisí a energetické náročnosti v oblasti dopravy, budov a infrastruktury," řekl ministr životního prostředí.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů