Čtvrtek, 28. března 2024

Tradiční setkání Zdravých krajů se uskutečnilo letos v Jihlavě

Tradiční setkání Zdravých krajů se uskutečnilo letos v Jihlavě

Dne 16. února 2016 se uskutečnilo již tradiční Setkání Zdravých krajů. Tentokrát jej společně hostili Zdravý Kraj Vysočina a Zdravé město Jihlava. Zástupce Vysočiny a krajů Jihomoravského a Moravskoslezského, stejně jako zástupce Národní sítě Zdravých měst či odborných institucí, jako je CENIA ad., uvítal a pozdravil primátor statutárního města Jihlava Rudolf Chloupek. Poděkoval Kraji Vysočina za dobrou spolupráci a širokou podporu, kterou svým městům poskytuje - ať již se jedná o podporu realizační nebo finanční.

Martin Hyský, radní Kraje Vysočina, otevřel krajské prezentace představením velice úspěšné kampaně Čistá Vysočina. Každoročně v dubnu - vloni to bylo za účasti 22 tisíc přihlášených dobrovolníků - jsou sbírány odpadky v okolí silnic a na veřejných prostranstvích obcí a měst. Výsledkem této akce v roce 2015 bylo 98 tun sesbíraného odpadu. Potěšující je, že ačkoli narůstá počet sbíraných lokalit, nenarůstá už množství vysbíraného odpadu. Petr Holý z Krajského úřadu doplnil informace o dlouhodobé spolupráci Vysočiny s Dolním Rakouskem, která by se měla v nejbližších letech zaměřit na vzdělávání a sdílení dobrých praxí například v oblasti oživení center malých obcí, zejména v příhraničí, či téma návratu žen a mužů po rodičovské dovolené do pracovního procesu. Prezentace byly doplněny pohledem manažera kvality, představena byla v krajském úřadu úspěšně zaváděná metoda CAF, její průběh i výsledky již 7 kol sebehodnocení.

Ředitel Národní sítě Zdravých měst, Petr Švec, pak představil aktivity v rámci projektu s názvem ,,MA21 v obcích a regionech", podpořeného Operačním programem Zaměstnanost, a poděkoval i Jihlavě, která se jako jediné vysočinské město aktivně zapojila do vylepšení metodiky pro hodnocení udržitelného rozvoje s ohledem na metodu MA21.

Další body již byly věnovány inspiraci a sdílení dobrých praxí ze strany krajů. Diskutována byla témata plánů a projektů pro nejbližší období, možnosti dotačních titulů, fondů či výzev jednotlivých krajů pro své obce či neziskovky. Zdravé kraje Jihomoravský, Moravskoslezský i Vysočina i představovaly akce k setkávání měst, obcí a významných partnerů či způsoby medializace aktivit Zdravého kraje včetně využití sociálních sítí jako je Facebook. Mezi zajímavostmi z Moravskoslezského kraje zazněly například čistá mobilita a úspěšný tendr na provozovatele hromadné dopravy v kraji s využitím vozidel na CNG pohon, rozvíjející se energetický management a plán na výpočet uhlíkové stopy úřadu. Zástupci Jihomoravského kraje zaujali účastníky akce rozběhnutými aktivitami v oblasti prevence drogových a jiných závislostí, kyberšikany či perličkou - včelíny na střeše krajského úřadu.

Program akce a prezentace naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů