Čtvrtek, 28. března 2024

Vodňanská fakulta rybářství zakládá laboratoř u řeky v Číně

Vodňanská fakulta rybářství zakládá laboratoř u řeky v Číně

Vlastní laboratoř zaměřenou na ochranu ryb a na biotechnologie bude mít v Číně Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Fakulta, která sídlí ve Vodňanech, bude laboratoř provozovat partnersky ve spolupráci s Výzkumným ústavem rybářství řeky Jang-c'-ťiang Čínské rybářské akademie věd. ČTK to dnes řekla mediální zástupkyně fakulty Gabriela Bechynská.

Prostředky na provoz poskytnou podle Bechynské obě pracoviště v závislosti na jejich dostupnosti. Očekává se, že na vědeckou činnost budou pracovníci získávat a spravovat peníze z národních grantových agentur i z mezinárodních grantů. Laboratoř bude mít ve vedení jednoho českého a jednoho čínského vědce. Zaměří se především na aktivní výzkum umělé reprodukce ryb, zachování genetických zdrojů a rozvoj nových technologií u komerčně významných druhů stejně jako u těch ohrožených.

Smlouva je uzavřena na čtyři roky. Její součástí je podle Bechynské i dohoda o výměně akademických pracovníků na dlouhodobé stáže včetně studentských. Podle děkana fakulty Otomara Linharta investuje Čína do výzkumu nemalé prostředky. "Stávající ekologické znečištění Země je značné, proto se čistota vodních zdrojů společně s ochranou biodiverzity staly v současné době klíčovým vědeckým směrem," uvedl Linhart. Dodal, že vědecká spolupráce a výměna studentů mezi ústavy funguje už od roku 2005. Jeden společný projekt se zaměřil například na zmrazování spermatu u jeseterů, ve Vodňanech studovali v letech 2008 - 2011 dva čínští doktorandi, v letech 2012 - 2014 oba ústavy společně analyzovaly znečišťující látky ve vodním ekosystému řeky Jang-c'-ťiang.

Jihočeská univerzita tak bude mít ve světě svou třetí výzkumnou stanici, řekla Bechynská. První vede na Papui-Nové Guineji známý český biolog Vojtěch Novotný, druhá je v centrální části souostroví Špicberky v Severním ledovém oceánu. Obě tato pracoviště slouží českým vědcům jako terénní základny především pro biologické a klimatické terénní výzkumy.

Pavel Pechoušek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů