Pátek, 29. března 2024

Vltavu u náplavky v Praze znečistil odpad z kanalizace

Vltavu u náplavky v Praze znečistil odpad z kanalizace

Vltavu u oblíbené pražské pražské náplavky znečistily nánosy plovoucího odpadu. Správce náplavky Jan Nejedlý na dotaz ČTK řekl, že jde o odpad z kanalizace, který vyplavil noční déšť. Úklidová firma i majitelé kotvících lodí od rána odpad z vody odstraňovali. Podle reportérky ČTK po poledni u břehu stále plavaly nečistoty z kanalizace, plastové lahve nebo plechovky od piva. "V tuto chvíli je břeh kolem náplavek zase v pořádku," uvedl po 15:00 Nejedlý. Případné dočištění podle něj zajistí firma ve večerních hodinách.

Na silné znečištění upozornila ráno radnice Prahy 2. "Odbor ochrany prostředí magistrátu kontaktoval provozovatele lodní dopravy, na jehož přístavních můstcích je znečištění zachyceno. Ten nás informoval, že úklid pravidelně provádí a zajistí ho i nyní," řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Kromě loďařů se podle Nejedlého na odstranění odpadků podílela i správcovská firma Trade Center Praha a.s. "V průběhu dne navíc došlo ke změně povětrnostních podmínek, část práce tak udělal i vítr," řekl správce.

Situace podle něj není nijak výjimečná. "Po větších deštích se do Vltavy dostává odpad, který kanalizační systém není schopen odvést do čistírny odpadních vod, takže se na hladině dočasně objevují plovoucí nečistoty," vysvětlil.

Pražské náplavky jsou zvláště v letním období oblíbeným cílem Pražanů. Po pravém břehu navíc vede páteřní cyklostezka, po níž denně projedou tisíce lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů