Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství: Potraviny nevhodné k prodeji, ale stále bezpečné, mohou jít na charitu

Ministr zemědělství: Potraviny nevhodné k prodeji, ale stále bezpečné, mohou jít na charitu

Umožnit výrobcům a prodejcům zdarma dávat charitativním a humanitárním organizacím jídlo, které má například deformovaný obal nebo nedostatky v označování, má novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou schválili poslanci. Podmínkou je, aby jídlo bylo bezpečné pro lidské zdraví. Sněmovna také rozhodla, že od šesti hodin ráno do deseti hodin večer se nebude moct v televizi vysílat reklama na erotické služby nebo přípravky.

,,Díky novele zákona budou charitativní organizace mít možnost od prodejců zdarma dostávat například potraviny s deformovaným obalem nebo potraviny, které jsou nepřesně či nedostatečně označeny. V žádném případě ale jídlo nesmí být zkažené. Podle pozměňovacího návrhu by to měli prodejci s obchodní plochou větší než 400 metrů čtverečních povinné pod pokutou až deset milionů korun," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na základě dalšího pozměňovacího návrhu, který poslanci schválili, nebudou do televizního vysílání v době od 6 do 22 hodin zařazována obchodní sdělení týkající se erotických služeb, erotických výrobků a humánních léčivých přípravků nebo doplňků stravy na podporu sexuální výkonnosti.

,,V Poslanecké sněmovně se nám podařilo prosadit dobrou věc. Když s dětmi sledujeme nějaký sportovní přenos, nepřijde mi úplně vhodné, že je prokládán takovou reklamou," uvedl ministr Jurečka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů