Úterý, 19. března 2024

13. ročník mezinárodní soutěže Ceny za správnou praxi v oblasti BOZP startuje

13. ročník mezinárodní soutěže Ceny za správnou praxi v oblasti BOZP startuje

Evropská populace stárne. Očekává se, že lidé ve věku
55-64 let budou v mnoha evropských zemích do roku 2030 tvořit více než 30 % pracovní síly
. Evropská komise a Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) proto odstartovaly dvouletou evropskou kampaň s názvem Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku, která upozorňuje na důležitost správného řízení BOZP během celého pracovního života.

Nedílnou součástí kampaně je i mezinárodní soutěž určená podnikům, které věnují pozornost nejen bezpečnosti práce, ale i zdraví svých zaměstnanců s cílem udržet si kvalifikované zaměstnance staršího věku. Ceny budou uděleny společnostem a organizacím, jež prokazují velkou odhodlanost při řízení BOZP a zároveň zohledňují věk zaměstnanců. Které české podniky tuto problematiku zvládají nejlépe, ukáže 13. ročník národní části soutěže Ceny za správnou praxi v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, který právě startuje.

,,Delší pracovní kariéra s sebou přináší vyšší nároky na řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Čím lepší je práceschopnost pracovníků před jejich odchodem do důchodu, tím kvalitnější je i jejich pozdější život ovlivněný nižší nemocností a lepší duševní a fyzickou kondicí. To se pak například odráží i v nižších nákladech na zdravotní péči. Brát problematiku aktivního stárnutí vážně se vyplatí, nejen samotným pracovníkům, ale i jejich zaměstnavatelům. Důležité je věnovat se prevenci, podpoře zdravotního stylu a zdravého pracovního prostředí již na začátku profesní dráhy pracovníků," říká JUDr. Jiří Vaňásek, náměstek Sekce zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.


Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je národním partnerem Agentury, vyzývá k předložení projektů svědčících o úspěšných postupech při zavádění opatření pro zvládání řízení BOZP pro starší pracovníky. MPSV přijímá přihlášky od podnikatelských i nepodnikatelských subjektů, vzdělávacích institucí, organizací zastupujících pracovníky a zaměstnavatele i firem poskytujících služby v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a v neposlední řadě od nevládních organizací, které se otázkami BOZP zabývají.

Uzávěrka přihlášek k předložení projektů z České republiky je 31. července 2016. Vyhodnocení národního kola soutěže proběhne do 30. srpna 2016. Slavnostní vyhlášení vítězů národního kola se uskuteční 19. října 2016. Slavnostní vyhlášení vítězů celoevropské Ceny za správnou praxi proběhne v dubnu 2017 v Nizozemsku.

Přihlášky do soutěže přijímá:

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Oddělení bezpečnosti práce, Národní informační centrum BOZP (Focal Point), Na Poříčním právu 1, 128 00 Praha 2.

Kontaktní osoba: Jana Hampeštová, tel. +420 221 922 539, e-mail: jana.hampestova@mpsv.cz

Odkazy:

Webová stránka kampaně Zdravé pracoviště: https://healthy-workplaces.eu/

Detaily k soutěži jsou k dispozici na webové stránce: www.ceskyfocalpoint.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů