Úterý, 19. března 2024

Měsíc biopotravin lidem ukáže, že bio je u nás doma

Měsíc biopotravin lidem ukáže, že bio je u nás doma

Ministerstvo zemědělství letos již podvanácté organizuje osvětovou a informační kampaň Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Tentokrát chce ukázat, že bio je u nás doma, zájemci proto mohou navštívit řadu akcí přímo na biofarmách nebo si prohlédnout výrobu biopotravin a také je ochutnat.

,,První tři ekofarmy u nás vznikly už před více než pětadvaceti lety, v současnosti jich máme přes 4 300, registrovaných výrobců biopotravin je dnes téměř 600. Je tedy vidět, že zájem o ekologické hospodaření u nás roste," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Jen za prvních osm měsíců letošního roku vzrostl počet ekofarem o 220, výrobců biopotravin přibylo 46. Všichni jsou přitom pravidelně kontrolováni v systému ekologického zemědělství, který je stanovený a garantovaný národní i evropskou legislativou. Celkově se v ČR v ekologickém režimu hospodaří aktuálně na více než 490 tisících hektarech zemědělské půdy.

,,Ekologické zemědělství vychází z tradičních agrotechnických postupů používaných našimi předky. Trvale udržitelným způsobem produkuje vysoce kvalitní, nutričně bohaté potraviny bez použití chemických látek. Současně respektuje dobré podmínky chovaných hospodářských zvířat," uvedl ministr Jurečka.

Spotřeba biopotravin v Česku neustále roste. Poslední dostupná data, která jsou za rok 2014, ukazují meziroční růst spotřeby biopotravin o 4 %. Každý český spotřebitel za ně utratil v průměru 191 korun, celkově šlo o sumu 2,02 miliardy korun. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů činil 0,72 %.

Mottem letošního ročníku Měsíce biopotravin je ,,Bio je u nás doma!". Ekologičtí farmáři připravili na září řadu akcí - biojarmarky, dny otevřených vrat na biofarmách, exkurze do výroby a další. Seznam všech akcí a další zajímavé informace najdou zájemci na webu www.mesicbiopotravin.cz.

Součástí zahájení Měsíce biopotravin je i vyhlášení vítěze soutěže Česká biopotravina 2016. Do patnáctého ročníku výrobci přihlásili devadesát výrobků, porota pod vedením Pavla Maurera vybrala za celkového vítěze Bio Trhanou paštiku z přeštíka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov.

V kategorii Biopotraviny živočišného původu byl oceněn rovněž Biohermelín z ekofarmy Javorník. Vítězem kategorie Biopotraviny rostlinného původu se stal Hostětínský mošt jablko meruňka bio. Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov, jako inovativní výrobek pro české kuchaře s přehledem zvítězil v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní. Odbornou a logistickou podporu soutěže zajišťovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Partnery kampaně Září - Měsíc biopotravin jsou Globus ČR, k.s., dm drogerie markt s.r.o., Country Life, s.r.o., SONNENTOR s.r.o., PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o., Lifefood Czech Republic s.r.o., WELEDA, spol. s.r.o., Aloeverashop.cz, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů