Úterý, 19. března 2024

Evropský parlament podpořil dálkové vytápění a chlazení

Evropský parlament podpořil dálkové vytápění a chlazení

Evropský parlament odsouhlasil 13. září 2016 Rezoluci o strategii EU pro vytápění a chlazení, která se podrobně věnuje této doposud pohříchu opomíjené avšak velmi důležité oblasti. Na účely vytápění a chlazení se v EU využívá téměř 50 % konečné poptávky po energii.

Usnesení upozorňuje na obrovský nevyužitý potenciál využívání odpadního tepla a systémů dálkového vytápění. Přebytek tepla, které je v Evropě k dispozici, překračuje celkovou poptávku po dodávkách tepla ve všech evropských budovách a 50 % celkové poptávky po dodávkách tepla v EU lze uspokojit prostřednictvím dálkového vytápění.

Evropský parlament zdůraznil význam sítí dálkového vytápění jako alternativy k více znečišťujícím systémům individuálního vytápění. Tyto sítě podle něj představují obzvláště účinný a nákladově efektivní prostředek pro udržitelné dodávání tepla a chlazení, který využívá obnovitelné zdroje energie, rekuperované teplo a chlad, a skladuje přebytečnou elektřinu v době nižší spotřeby, čímž dodává rozvodné síti flexibilitu.

,,Evropský parlament vyslal jasný signál, že považuje dálkové vytápění a chlazení za jeden z pilířů evropské energetické strategie založené na snižování spotřeby energie a emisí skleníkových plynů a rozvoji obnovitelných zdrojů energie. Věřím, že se to brzy promítne také do konkrétních legislativních návrhů, které pomohou teplárenství modernizovat a dále úspěšně rozvíjet," řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

Podle usnesení by odpadní teplo a chlad získané v průmyslových procesech a při kombinované výrobě elektrické energie v konvenčních elektrárnách, z dobře izolovaných obytných budov a z mikrovýroby energie mělo hrát při vytápění a chlazení mnohem významnější úlohu, než tomu bylo v minulosti.

Evropský parlament také zdůraznil, že přeměna odpadu na energii bude nadále hrát v oblasti vytápění významnou úlohu, protože alternativou je často skládkování odpadů a používání fosilních paliv, a připomněl, že je třeba zvýšit míru recyklování a vyzval Evropskou komisi, aby v rámci programu přeměny odpadu na energii podpořila a vyžívala potenciál udržitelného využívání organického odpadu pro účely vytápění a chlazení v souvislosti se systémy dálkového vytápění a chlazení.

,,Je to významný historický milník. Dálkové vytápění bylo Evropským parlamentem oficiálně uznáno za důležitou technologii, která může významně přispět k transformaci evropské energetiky. Je před námi ale ještě spousta práce, abychom její obrovský potenciál plně využili," uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Pro obsáhlé usnesení o 101 bodech hlasovalo 550 poslankyň a poslanců, 66 bylo proti a 87 se zdrželo. Usnesení je reakcí na Sdělení Evropské komise nazvané Strategie EU pro vytápění a chlazení z února letošního roku. Usnesení je důležitým vyjádřením pozice Evropského parlamentu před projednáváním konkrétních legislativních návrhů v oblasti energetické účinnosti a energetické náročnosti budov, které by měla už za měsíc představit Evropská komise. Žádné doposud přijaté usnesení Evropského parlamentu se oblastí vytápění a chlazení tak podrobně a obsáhle nezabývalo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů