Úterý, 19. března 2024

Norský Statoil zvýší investice do obnovitelných zdrojů energie

Norský Statoil zvýší investice do obnovitelných zdrojů energie

Norská ropná společnost Statoil plánuje do roku 2030 zvýšit investice do obnovitelných zdrojů energie na 15 až 20 procent svých celkových výdajů. V současné době tento podíl činí pět procent. Zájem firmy zvýšit napojení na alternativu k fosilním palivům ovlivnil názor, že poptávka po ropě dosáhne jednou vrcholu. Na energetické konferenci CERAWeek to listu The Wall Street Journal (WSJ) řekl šéf Statoilu Eldar Saetre.

"Jednoho dne nastane vrchol poptávky po ropě," řekl šéf Statoilu. "Je tady debata o tom, kdy se to stane. V jednu chvíli to začne být podnikání v útlumu," dodal. Různé scénáře podle Saetra umísťují termín vrcholu růstu poptávky do období mezi polovinou 20. let 21. století a 30. léty.

Motivací investic do alternativních zdrojů energie je dlouhodobé znepokojení z dalšího vývoje poptávky po ropě a zemním plynu, toto podnikání ale také může poskytnout ochranu před nestabilitou v podnikání s ropou a plynem, které silně závisí na vývoji cen těchto komodit, dodal Saetre. Tento způsob ochrany před cyklickým růstem a poklesem cen je zvláště důležitý pro firmy jako je Statoil, které se výrazně zaměřují na těžbu ropy a plynu, takže jsou více náchylné na výkyvy cen než řada jiných velkých hráčů, kteří mají také významné aktivity v oblasti zpracování ropy či provozování produktovodů.

"Jako těžební společnost jsme zcela vystaveni cenám ropy a plynu a musíme žít s tím, co nám dává prostředí komodit," uvedl Saetre. V těžkých časech je podle něj pro firmu důležité mít takové aktivity, které jsou nezávislé na vývoji cen ropy a plynu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů