Úterý, 19. března 2024

V Praze se loni vysbíralo 5 293 tun starého elektra

V Praze se loni vysbíralo 5 293 tun starého elektra

V Praze se loni vysbíralo 5 293 tun starého elektra. To je druhá nejvyšší hodnota z celé České republiky. Prvenství patří Středočeskému kraji, kde se podařilo shromáždit a předat k recyklaci 5 349 tun vysloužilých spotřebičů.

Vyplývá to z údajů za rok 2016, které shromažďuje a vždy během následujícího roku vyhodnocuje Ministerstvo životního prostředí. Jedná se přitom jen o údaje největšího českého kolektivního systému pro sběr a recyklaci elektroodpadu, ELEKTROWINu. Ten v ČR dlouhodobě zajišťuje přibližně polovinu celkové výše sběru.

Nový způsob výpočtu

Rok 2015 byl posledním, kdy byly kvóty pro sběr určovány absolutními čísly. ,,Od loňska vstoupil v platnost nový způsob výpočtu, který se odvíjí od průměrné hmotnosti elektrozařízení uvedených v přechozích třech letech na trh v ČR. Pro loňský rok byl cíl sběru stanoven na 40 procent," vysvětluje Roman Tvrzník, předseda představenstva ELEKTROWIN a.s.

Nových spotřebičů se u nás každoročně prodá zhruba 175 000 tun. V roce 2016 dosáhl ELEKTROWIN míry 51 %, tedy o 11 % více, než bylo stanoveno. V absolutním vyjádření to představuje 44 334 tun vysbíraných spotřebičů, tedy o 9 763 tun více, než požaduje kvóta.

Poděkování patří hlavně obcím

Podle provozní ředitelky ELEKTROWIN a.s. Terezy Ulverové patří poděkování za skvělou spolupráci především obcím, se kterými má největší český kolektivní systém uzavřeny smlouvy. ,,Jejich prostřednictvím se podařilo vysbírat více než 53 procenta celkového množství," upřesňuje Ulverová.

K 31. 12. 2016 měl ELEKTROWIN a.s. v celé České republice uzavřenou smlouvu už s 1 448 obcemi, o rok dříve 1 398. To představuje meziroční nárůst téměř o čtyři procenta. ,,V souladu se zákonem máme smluvně zřízené místo zpětného odběru v každé obci s počtem obyvatel větším než 2 000," zdůrazňuje Tereza Ulverová, ,,menším obcím se snažíme doporučit nejvýhodnější řešení sběru - zpravidla se jedná o zapojení dobrovolného hasičského sboru do projektu Recyklujte s hasiči, nebo využití mobilních svozů."

Ve smluvních obcích funguje 1 539 sběrných dvorů, je zde umístěno 800 stacionárních kontejnerů. O rok dříve bylo sběrných dvorů 1 480 a kontejnerů 761.

Prodejci elektra pomohli v roce 2016 zajistit sběr přes 22 % vysloužilých spotřebičů, loni jich s ELEKTROWINem spolupracovalo už 2 363.

Na mobilní svozy připadá více než devět procent celkového objemu, sedm procent odevzdaly firmy.

Stále roste také zapojení sborů dobrovolných hasičů. S ELEKTROWINem jich spolupracuje už přes 1 350 ze 7 783, které eviduje Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Spolupráce probíhá v rámci projektu Recyklujte s hasiči, který byl spuštěn už v roce 2011. Dlouhodobě nejaktivnější jsou v něm hasiči ze středních Čech. Ti tvoří 16 % všech sborů, které se do projektu dosud zaregistrovaly. Je jich už přes 200. Hasiči loni pomohli se sběrem téměř šest procent starého elektra.

17 milionů spotřebičů

,,Od roku 2005, kdy kolektivní systém ELEKTROWIN vznikl, jsme odebrali na 17 milionů elektrozařízení. Je to více než 260 000 tun," shrnuje Roman Tvrzník.

V posledních letech přitom roční úhrny opakovaně stoupají. V roce 2014 předal ELEKTROWIN ke zpracování téměř 30 000 tun, v roce 2015 pak už téměř 36 000 tun elektroodpadu.

Počínaje rokem 2021 se ovšem výpočet množství vysloužilých spotřebičů, které bude třeba odevzdat k recyklaci, navýší až na 65 % množství uvedeného na trh.

,,Například sběr chlazení z tohoto pohledu už nyní dosáhl svého stropu, neboť se dlouhodobě pohybuje na úrovni 65 procent uvedení na trh," podotýká Tvrzník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů