Úterý, 19. března 2024

POŽÁDAT O DOTACI NA UDRŽENÍ VODY V KRAJINĚ BUDE MOŽNÉ AŽ DO LEDNA 2018

POŽÁDAT O DOTACI NA UDRŽENÍ VODY V KRAJINĚ BUDE MOŽNÉ AŽ DO LEDNA 2018

Výzva č. 50 je zaměřena na zprůchodnění migračních bariér pro vodní živočichy vyplývající z Koncepce způchodnění říční sítě ČR, výzva č. 51 je cílena na opatření vyplývající z plánů dílčích povodí [1].

Výzvy jsou určeny pro široký okruh žadatelů, zejména podniky povodí, obce, kraje, organizační složky státu, nestátní neziskové organizace, fyzické osoby podnikající a další subjekty vyjma fyzických osob nepodnikajících. Žadatelé mohou na projekty vyplývající z Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR a plánů dílčích povodí získat podporu až do výše 100 % způsobilých výdajů.

Alokace 50. výzvy je 150 mil. Kč, alokace 51. výzvy činí 500 mil. Kč. Plánované záměry doporučujeme konzultovat na regionálních pracovištích AOPK ČR [2]. Kontakty jsou zveřejněny na stránkách agentury. Pro své dotazy mohou žadatelé též využít emailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

51. výzva

52. výzva

Poznámky:
[1] Konkrétně na vytváření a obnovu přírodě blízkých koryt vodních toků včetně odstranění dřívějších nevhodných úprav (např. opevnění dna a břehů nebo odstranění příčných překážek), obnovu říčních ramen v nivě vodního toku, posílení ekologicko-stabilizačních funkcí rašelinišť a pramenišť (např. budování přehrážek v uměle zbudovaných odvodňovacích kanálech), podporu přirozených korytotvorných procesů prostřednictvím podpůrných opatření umožňujících proces renaturace (pomístní zásahy do opevnění břehů, odstranění opevnění včetně odvozu a skládkovného apod.), migrační zprůchodnění příčných překážek na vodních tocích (odstranění umělých překážek, realizace rybích přechodů apod.), vytváření a obnovu tůní, mokřadů a malých vodních nádrží jako krajinných prvků s ekologicko-stabilizační funkcí. Výstavbu či obnovu malých vodních nádrží, která vyplývá z plánů dílčích povodí, lze z 51. výzvy podpořit pouze jako součást projektu na revitalizaci vodního toku. Podmínkou je, že veškerá opatření v rámci 51. výzvy vyplývají z plánů dílčích povodí. Výstavbu či obnovu malých vodních nádrží bez revitalizace vodního toku lze podpořit v rámci kolových výzev č. 55 nebo 59.

[2] Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je dílčím zprostředkujícím subjektem pro PO 4, odpovídajícím za příjem a hodnocení žádostí. Projekty doporučené k podpoře jsou pak dále administrovány Státním fondem životního prostředí ČR.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů