Úterý, 19. března 2024

Vatikán trápí sucho, utahuje kohoutky

Vatikán trápí sucho, utahuje kohoutky

Vatikán začal v pondělí kvůli dlouhotrvajícímu suchu utahovat kohoutky a do stovky kašen města, včetně dvou barokních fontán od Carla Maderna na náměstí Svatého Petra, nepoteče voda, napsala agentura AP s odkazem na Vatikánský rozhlas. Rozhlasová stanice městského státu dále uvedla, že rozhodnutí souvisí i s učením papeže Františka o ochraně životního prostředí.

Letošní jaro bylo podle meteorologů v Itálii třetí nejsušší za posledních 60 let. Římu kvůli suchu hrozí, že voda bude rozváděna na příděl - o této možnosti budou úřady Věčného města jednat tento týden. Prozatím přestala proudit voda do všech fontán s pitnou vodou.

Mluvčí Vatikánu Greg Burke agentuře Reuters řekl, že je to poprvé, co úřady k takovému kroku přistoupily. "Vatikán tím chce vyjádřit svou solidaritu s Římem, chce mu pomoci tuto krizi přestát," rozvedl Burke.

Starost o planetu a její zdroje považuje za důležité téma i František, první papež, který encykliku věnoval ekologii a v tomto okružním listu světové státníky vyzval k promptní změně. "Rozhodnutí je v souladu s papežovým náhledem na ekologii: člověk nemůže plýtvat a musí být připraven občas něco obětovat," dodal vatikánský mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů